Mentale rust, hoe begin je eraan?

rust

Met nog anderhalve maand vakantie in het verschiet is het moment van rust aangebroken. Het schooljaar is opnieuw achter de rug: het ideale moment dus om eens volledig te ontkoppelen. Het hoeft niet persé een effectieve reis te zijn om die welverdiende rust te vinden.

Mentale helderheid

De belangrijkste reden om op tijd tot rust te komen is ongetwijfeld de mentale helderheid die het met zich meebrengt. Rust biedt namelijk de mogelijkheid om de geest te kalmeren en ontspannen. Deze mentale helderheid zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om efficiënt te werken en informatie beter te begrijpen en op te slaan. Ook na een intense leeractiviteit is het belangrijk om te rusten. Hierdoor kan de net opgedane kennis worden verwerkt in het geheugen. De kans dat je de informatie beter hebt onthouden, is veel groter dan wanneer je je meteen blootstelt aan tal van nieuwe prikkels.

Steunpunten

Tot rust komen is vaak moeilijk of zelfs onmogelijk als je er helemaal alleen voor staat. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar ‘steunpunten’. Aan de ene kant zijn er de effectieve rustmomenten, denk maar aan dutjes, een goede nachtrust of even op vakantie gaan. Aan de andere kant zijn er de steunfiguren. De steunfiguren zijn de mensen bij wie je terecht kan. Dit kunnen dichte vrienden of familie zijn, maar ook coaches kunnen een rots in de branding betekenen. Ze hebben bakken ervaring en zijn dan ook sterk in het aanvoelen van studenten.

In conclusie is rust vooral weten waar je mee bezig bent en hoewel dit zeer eenvoudig klinkt, komt er toch vaak een pak meer bij kijken. Onze coaches zijn graag één van jouw steunpunten in je zoektocht naar rust met een efficiënte planning, heldere uitleg of gewoon een motiverende babbel. Ook als je je tijdens die langverwachte vakantie toch nog even moet inzetten voor herexamens. Neem contact met ons op via info@re-mind.be of 056 29 80 70.