5 pluspunten van examencommissie

examencommissie voordelen

Een diploma secundair onderwijs behalen via de examencommissie, de vroegere middenjury, wint al enkele jaren aan populariteit. Ondanks dat het traject niet te onderschatten valt, zijn er toch heel wat voordelen aan verbonden die velen over de streep trekken. We zetten ze even op een rijtje.

Via de examencommissie leg je examens af per graad waardoor je je diploma sneller kan behalen dan via het reguliere onderwijs. Door je schoolloopbaan te verkorten, maak je tijd vrij om bijvoorbeeld andere horizonten te verkennen of je talenkennis te verbeteren in het buitenland voor je aan het hoger onderwijs begint.

Je schooltraject verkorten is een optie, maar misschien wil je graag een diploma behalen en je ondertussen ook nog focussen op een ander project: topsport, een modellencarrière of een job. Was je langdurig afwezig op school wegens ziekte en wil je toch graag op schema blijven? Dan is de examencommissie een goede keuze.

Misschien kreeg je op het einde van het schooljaar slecht nieuws. Als je in het zesde middelbaar een c-attest kreeg, kan je vrijstellingen aanvragen en enkel de examens afleggen van de vakken waarvoor je niet geslaagd was. Je legt een verkort traject af en verliest geen volledig schooljaar waarin je alle vakken opnieuw moet doen.

Bij de examencommissie plan je je eigen traject. Je bepaalt zelf op welk tempo je een diploma wil behalen. Per kalenderjaar krijg je drie examenkansen per vak. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als een examen niet was wat je ervan verwachtte of wanneer je punten tegenvallen. Neem de ervaring mee en haal er je voordeel uit bij de voorbereiding van de volgende examenkans.

Toch zijn er ook die de stap niet durven zetten terwijl de examencommissie voor hen de uitgelezen kans is om op hun tempo een diploma te halen. Ze hebben schrik voor een gebrek aan sociale contacten en een sprong in het duister. Hoe stel je een haalbaar traject op? Met welke handboeken en cursussen ga ik aan de slag? Hoe studeer ik zelfstandig en wat als ik toch vragen heb bij de inhoud?

Gelukkig sta je er helemaal niet alleen voor. Bij Re-Mind helpen we een traject uit te stippelen die voor jou haalbaar is, geven we vakinhoudelijke coaching, maar je kan ook bij ons terecht voor alle administratieve beslissingen. Als je bij ons les volgt, heb je ook medestudenten om je ervaringen of twijfels mee te delen of gewoon om samen een pauze mee te nemen.

Interesse om je bij Re-Mind te laten begeleiden in een parttime of fulltime traject of wil je gewoon wat hulp om je traject op te starten? Dan zitten we graag even samen om te zien hoe we je kunnen helpen in je weg naar een diploma. Een gesprek inplannen kan gemakkelijk via ons contactformulier of via een telefoontje naar +32(0)56 29 80 70.