5 tips om van je uitstelgedrag af te geraken

Uitstelgedrag

Uitstelgedrag, heb jij daar ook soms last van? Je zit aan je bureau, maar je slaagt er maar niet in om echt aan de slag te gaan of je wacht tot op het laatste moment om aan je boekbespreking of eindwerk te beginnen. Uiteindelijk krijg je last minute een stressaanval en probeer je je deadline toch nog te halen. Herkenbaar? Volg dan volgende vijf tips om uitstelgedrag geen kans te geven.

Volg deadlines op in je agenda

Deze eerste tip is ondertussen al zo cliché, maar toch blijft hij 100% waar. Gebruik een agenda om al je deadlines in te noteren. Met verschillende kleuren kan je een onderscheid maken tussen soorten deadlines: toetsen, taken, examens of materiaal in orde brengen… In een blikopslag zie je wat er je nog te doen staat. Je kan een digitale agenda gebruiken via je computer of gsm, zoals smartschool, maar ook een klassieke papieren agenda doet nog steeds zijn werk. Zo verlies je nooit je deadlines uit het oog.

Deel grote taken op in kleine deeltaken

Vaak is het niet zo moeilijk om kleine taakjes snel uit te voeren, maar een boekbespreking, een eindwerk of een examen van de volledige menselijke anatomie, daar beginnen we net altijd iets te laat aan. Dit komt omdat onze hersenen voorrang geven aan kleine taken. Gemakkelijk opgelost: deel je grote taken op in kleine deeltaken. Je krijgt bij elke deeltje dat afgewerkt is een gevoel van voldoening en extra motivatie om verder te gaan. Go for it!

Beperk afleidingen en onderbrekingen tot een minimum

Je kent het wel, je zit net aan je bureau en op dat moment krijg je een WhatsAppje van een van je vrienden of halverwege je huiswerk komt je mama of papa even binnen om te vragen hoe je dag was… Onderzoek heeft aangetoond dat een taak die zonder onderbrekingen of afleidingen 60 minuten duurt, 24 minuten langer duurt als je wel gestoord wordt. Leg je gsm aan de kant of zet hem op vliegtuigstand als je bijvoorbeeld naar muziek wil luisteren. Vertel je ouders dat je niet gestoord wil worden of hang een bordje aan je deur.

Vertel het aan je vrienden en familie

Vertel aan je mama en papa of aan je beste vriend of lief welke belangrijke deadlines op je staan te wachten. Zij kunnen je motiveren om aan de slag te gaan en niet op te geven. Daarnaast ervaar je ook wat sociale druk. Je wil je vrienden of familie toch niet teleurstellen?

Na inspanning komt ontspanning

Heb je een hoofdstuk afgerond of een extra blokje geschreven voor je thesis? Dan heb je wel een pauze verdiend. Let op dat je ontspanning in verhouding staat met je inspanning: een uurtje studeren verdient vijf minuten, een hele week goed doorgewerkt aan je eindwerk? Dan mag je er weleens een half dagje tussenuit. Ontspanning zorgt ervoor dat je nieuwe energie opdoet om erna terug verder te kunnen doen.

Heb je last van uitstelgedrag en geraak je er maar niet vanaf? Heb je nood aan een extra duwtje in de rug? Via studiebegeleiding helpen we je aan de slag. Maak een afspraak via ons contactformulier of bel even in op 056 29 80 70.