Duaal leren: do’s, don’ts en waarom je er mee zou moeten beginnen

duaal leren

Duaal leren is de combinatie van enkele dagen naar school gaan en enkele dagen meedraaien in een onderneming die aan een aantal voorwaarden voldoet. Het grote verschil tussen duaal leren en klassieke stages is vooral de duurtijd van duaal leren. Vaak zijn het trajecten die tot twee jaar lang lopen, wat heel wat voordelen met zich meebrengt, maar ook een aantal uitdagingen

Voorwaarden

Voor je start met duaal leren is het belangrijk dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Je moet eerst en vooral een erkenning aanvragen via https://www.syntravlaanderen.be/erkenningsvoorwaarden-duale-werkplek. De belangrijkste voorwaarden zijn het garanderen van de continuïteit van de onderneming en het aanstellen van een mentor, die verplicht een mentoropleiding moet volgen. 

Voordelen voor jouw onderneming

Allereerst zorgt duaal leren voor een influx van extra hulp. De lerende hebben in het begin begeleiding en input nodig, maar dankzij de langere duur van het traject win je daar mettertijd zeker tijd mee. Daarnaast zorgt het ook voor potentiële nieuwe werknemers die bovendien al helemaal meedraaien met je onderneming. 

Door het expliciet aanleren van processen en afspraken die voor je medewerkers en voor jou evident waren, zal je merken dat de violen toch niet altijd even gelijk gestemd zijn. Dit kan voor een nieuwe wind in de onderneming zorgen waarbij iedereen terug aandacht krijgt voor de basis. Dit kan nog extra worden versterkt door de nieuwe kennis die de student mogelijks met zich meebrengt.

Bovendien voorziet de overheid ook in heel wat interessante financiële voordelen voor ondernemingen die zich actief inzetten voor duaal leren. Zo kan je wel tot € 800 aan werkgeversbijdragen uitsparen voor de mentor in jouw onderneming.

Valkuilen

Natuurlijk zijn er ook potentiële valkuilen. Voor je met duaal leren begint, is het belangrijk om goed na te denken over de takenpakketten die je aan de student kan en mag geven. Hiervoor is een goede dialoog met de onderwijsinstelling die de opleiding verzorgt heel belangrijk. Zij kunnen je vertellen wat de lerende al hebben behandeld in de klas, welke vaardigheden ze moeten ontwikkelen en hoe ze zullen worden geëvalueerd. Op die manier kan je starten met een haalbaar pakket in het begin dat je gradueel moeilijker maakt.

Ook is het belangrijk om te blijven beseffen dat het over studenten met weinig ervaring gaat. Dit zorgt ervoor dat heel wat gedragingen die worden verwacht in een professionele omgeving in meer of mindere mate zullen aanwezig zijn. Daarom is het goed om op voorhand na te denken over je bedrijfscultuur: hoe ga je om met gsm-gebruik? Welke kleding is er absoluut niet geschikt? Wanneer ben je “op tijd” en wanneer is de werkdag voorbij? Formuleer je verwachtingen hierover op een transparante manier en het best voor de samenwerking begint, zo vermijd je frustraties nadat de lerende is begonnen. Ook hier bieden de meeste onderwijsinstellingen ondersteuning voor.

Tot slot is het belangrijk om stil te staan met je communicatievaardigheden. Het ondersteunen van studenten zorgt ervoor dat je goed zal moeten feedback geven, evalueren en verwachtingen formuleren. 

Op dit moment zijn er bij ons drie studenten actief via een traject duaal leren! Wil je graag meer over onze studenten weten? Hou dan zeker onze kanalen in de gaten! Wil je zelf starten met duaal leren, maar zit je nog met enkele twijfels? Onze businesscoaches staan voor je klaar om de mogelijkheden op maat van jouw bedrijf te bekijken. Een eerste vrijblijvende afspraak maken kan via ons formulier of via 056 29 80 70.