Een goede studieplek thuis

Propere, georganiseerde bureau

De grote vakantie is achter de rug en het schooljaar is kei hard van start gegaan. De eerste toetsen worden gepland, de eerste taken worden meegegeven en het huiswerk stapelt zich zachtjesaan op: de ideale omstandigheden voor een ontplofte studieruimte en dus een chaotische start. Enkele tips om de start toch vlot te laten verlopen.

Een goede studieruimte werkt drempelverlagend: het moet gemakkelijk zijn om te starten, het nodige materiaal te verzamelen, te organiseren en terug op de juiste plaats te leggen. Hoe vlotter dit verloopt, hoe groter de kans dat de rust blijft en de rommel wordt buitengehouden.

Kies een plaatsje in huis waar je zoon of dochter altijd kan studeren. Het is belangrijk dat die plaats op elk moment beschikbaar is zodat de studieplanning niet in de war kan worden gebracht. Kies bijvoorbeeld niet de keukentafel als deze de helft van de tijd gebruikt wordt om te koken of de bureau als iemand anders daar ook regelmatig werk moet kunnen verzetten. Het opruimen van de studieruimte mag geen extra tijd kosten.

De studieruimte kan ergens in de leefruimte zijn, als er best een oogje in het zeil wordt gehouden, maar het kan ook gerust op de slaapkamer zijn. Bespreek samen wat haalbaar en comfortabel is. Studeren in de leefruimte waar andere kinderen televisie zitten te kijken of spelletjes aan het spelen zijn is niet bevorderend voor de concentratie. Studeer je in de slaapkamer? Leg dan zeker je gsm uit de kamer.

De studieomgeving voldoet best aan een paar kleine voorwaarden die toch heel belangrijk zijn voor de concentratie. Gebruik een tafel die ruim genoeg is om al het nodige materiaal een plaatsje te geven, maar waar tegelijk niets overbodig op aanwezig is. Plaats een comfortabele stoel, want de student brengt toch heel wat uurtjes door op deze plaats.

Liefst van al valt er daglicht in op de studieplaats en heeft de ruimte een normale kamertemperatuur van 20-21 °C. Een te warme en donkere ruimte zorgt ervoor dat de aandacht van de student verzwakt.

Als laatste heb je nog de keuze om wel of niet muziek toe te laten tijdens het studeren. Deze keuze is afhankelijk van persoon tot persoon. Sommige kunnen op deze manier andere afleidende prikkels blokkeren. In ieder geval geldt de algemene regel dat je geen muziek mag gebruiken waarmee je kan meezingen. Ideaal zijn filmmuziek, klassieke muziek en gameuziek.

Ga met onze tips aan de slag en ontdek wat bij jou thuis werkt! Geef elke aanpassing tijd: het zal nooit vanaf de eerste moment werken. Wil je graag nog extra tips ontdekken om je kind thuis optimaal te begeleiden bij het studeren? Binnenkort organiseren we onze infosessie studiebegeleiding @ home voor ouders. Hou dus onze Facebook, Instagram en LinkedIn in de gaten voor meer info over de timing & organisatie hiervan!

Tot dan!