Het ideale tijdstip om te starten met studeren

studie tijdstip

Zit jij ook aan je bureau gekluisterd omdat je herexamens hebt? Niet leuk, dat weten we. Daarom helpen we je graag om deze tweede kans optimaal te benutten. Tijdens het schooljaar deden we al ons best om studenten zo goed mogelijk op weg te zetten bij het studeren. Zo deelden we enkele van de beste studietips, maakten we een stappenplan voor de ideale planning en gaven we een overzicht van slimme tussendoortjes. Nu blijkt er ook een ideaal tijdstip te zijn om te studeren.

Heb je het ook al voor gehad dat je ouders je om 7 uur uit je bed roepen om te studeren? Vanaf nu kan je hen antwoorden dat je gerust nog even mag snoozen. Waarom? Jouw jonge hersenen komen namelijk later in actie dan die van je ouders. De ontwikkeling van de hersenen is pas voltooid op je 25ste waardoor de processen in je hersenen anders zijn dan die van volgroeide hersenen. Ook de activiteitsgraad van je hersenen is niet de hele dag even hoog. Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan.

Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd. Hoewel Evans deze tijdsperiode aangeeft, benadrukt ze ook dat het ideale moment niet bestaat. Er zijn heel wat verschillen tussen studenten: de ene begint graag vroeg terwijl een andere de late uurtjes opzoekt. Wil je graag een beetje later beginnen of langer slapen, dat is geen probleem. Probeer wel tijdig op te staan om van de optimale uren gebruik te kunnen maken.

Hoe dan ook, zorg voor een haalbaar studieschema waarmee je dagelijks voldoende studietijd inplant. Zoek een ritme dat voor jou werkt en vol te houden valt. Probeer te voorkomen dat je de ene dag ’s avonds laat studeert en de volgende dag vroeg moet beginnen. Slaap is belangrijk want dan verwerk je informatie en komt je lichaam terug op krachten. Kijk niet te veel naar je collega-studenten want iedereen heeft zijn eigen ritme. Ben je snel afgeleid of kan je net een paar uur aan een stuk doordoen? Doe je eigen ding. Let er wel op dat je tijdig pauzes inlast om daarna terug met volle concentratie en aandacht aan de slag te gaan.

Pas je al onze tips en tricks al toe, maar ondervind je toch nog moeilijkheden? Aarzel niet om onze hulp in te schakelen. Bel naar 056 29 80 70 of plan vandaag nog je coachsessies in via ons contactformulier.

Succes!