Hoe kan je als ouder je kind helpen bij de keuze hoger onderwijs?

Afstuderen

In heel Vlaanderen gooien leerlingen uit het zesde middelbaar hun afstudeerhoedje in de lucht. Ze sluiten een belangrijk hoofdstuk af en staan aan het begin van een van de belangrijkste beslissingen uit hun leven. Heel wat onder hen weten al wat ze willen studeren, maar bij anderen bestaat er nog steeds wat twijfel. Hoe kan je als ouder een goede rol opnemen en je kind ondersteunen bij het kiezen van een opleiding hoger onderwijs?

Leef je in

Probeer je in te leven in de situatie van je kind. Het heeft geen zin om je eigen slechte schoolervaring of dromen te projecteren op je kind. Wilde je vroeger graag voor arts studeren, maar lieten je ouders dat niet toe? Dwing je kind met interesse in verpleegkunde dan niet in de richting van geneeskunde omdat jij dat leuk zou vinden. Misschien had je zelf heel wat moeite met grote pakketten studeren, maar dit hoeft niet persé het geval te zijn voor je kind. Vertrek vanuit de interesses en capaciteiten van je kind om een geschikte opleiding te vinden.

Ga samen aan de slag

Ga samen op zoek naar een studierichting die past bij je zoon of dochter. Laat je kind een lijstje opstellen met zijn zwakke en sterke punten en de studierichtingen waar hij/zij een voorkeur voor heeft. Bekijk deze samen en ga dan per opleiding na of je kind een realistische inschatting kan maken van wat je met welk diploma kan doen.

Maak jezelf wegwijs in het aanbod

Zorg dat je zelf wegwijs weet in het aanbod aan studierichtingen. Op die manier kan je op basis van de sterke punten en interesses die je kind aangeeft, ook zelf opties voorstellen. Op de onderwijskiezer vind je een overzicht van alle opleidingen, toelatingsvoorwaarden en welke hogescholen en universiteiten de opleiding aanbieden. Eenmaal je een lijstje met mogelijke opties hebt opgesteld, kan je op de websites van de scholen de faculteit, vakken en lestabellen bekijken.

Kan je kind maar niet kiezen welke opleiding zijn/haar voorkeur krijgt? Ga dan op zoek naar studenten die opleidingen volgen waarin je kind geïnteresseerd is of praat met mensen die een job uitvoeren die bij deze opleidingen aansluiten. Hun ervaringen kunnen zeker helpen om een keuze te maken. Wil je graag professioneel advies? Re-Mind zit graag met je samen om je kennen en kunnen te meten en om afhankelijk van je ingesteldheid en motivatie een opleiding voor te stellen. Een studieoriënteringsgesprek kan je aanvragen via het contactformulier of via +32(0)56 29 80 70.