Hoeveel schoolwerk moet mijn kind doen tijdens de krokusvakantie?

krokusvakantie planning

Wat vliegt de tijd toch snel. Volgende week is het alweer zover: krokusvakantie. Alle leerlingen kijken er reikhalzend naar uit, een weekje nietsdoen. Ondertussen vragen ouders zich af wat ze van hun kinderen moeten verwachten. Moet er huiswerk gemaakt worden? Is het tijd dat ze zich voorbereiden op examens of hebben ze het echt verdiend, dat weekje nietsdoen.

Het juiste antwoord lijkt vanzelfsprekend: een combinatie van de drie is ideaal. Wat je best kan doen is bij de start van de vakantie samen een planning maken. Zo voorkom je dat al het schoolwerk uitgesteld wordt tot het einde van de week, net wanneer jullie, ouders enkele leuke familie-uitjes gepland hadden.

Eerst en vooral kijk je welk huiswerk de leerkrachten opgegeven hebben: oefeningen wiskunde, een groepswerk voor geschiedenis of een boek lezen voor het leesportfolio Nederlands. Plan eerst deze to do’s in, want deze hebben vaak een vaste deadline.

Een drietal weken na de vakantie starten de paasexamens, wat van deze vakantie het ideale moment maakt om zich hierop voor te bereiden. Samenvattingen maken, woordenschatlijsten instuderen en extra oefeningen maken op dat moeilijke fysicaonderdeel. Hoewel vooral enkel leerlingen uit de eerste en tweede graad paasexamens hebben, is het voor iedereen nuttig om tijdens de vakantie ook wat te studeren. Zit je zoon of dochter in de derde graad? Dan krijgt hij of zij straks misschien voor de eerste keer een examen van een grote pak leerstof. Ook in dat geval is het nuttig om de boeken in te duiken.

In ieder geval is het belangrijk om in de planning op zoek te gaan naar het ideale evenwicht. Vakantie hoort op bepaalde momenten ook gewoon vakantie te zijn. Even alles aan de kant en samen met het gezin genieten van wat rust of een leuke familieactiviteit, de batterijen opladen om er de komende maand terug tegenaan te gaan. Ja, je leest het goed, komende maand, want dan staat de paasvakantie alweer voor de deur.  ;-)

Weet je niet hoe je aan zo’n planning begint? In de blog over de herfstvakantie deelden we enkele tips om deze optimaal in te vullen en kan je ook ons studieplanningssjabloon downloaden waarmee je aan de slag kan.  

Geniet van de vakantie!