Ontdek hoe je je goede voornemens volhoudt

goede voornemens

Hopelijk ben je al wat bekomen van de feestjes en de lekkere bubbels? Vandaag is voor velen traditioneel de dag waarop ze starten met hun goede voornemens. Helaas bleek uit onderzoek dat vorig jaar slechts 10% van iedereen die goede voornemens maakte, deze ook kon waarmaken. Wij geven je graag enkele tips en trucjes die ervoor zorgen dat jij wél je voornemens waarmaakt in 2019.

Vaak komen goede voornemens neer op dezelfde paar clichés: gezonder eten, meer sporten of minder drinken. Vaak is het ook niet de eerste keer dat die voornemens gemaakt worden en blijft het eerder bij een wens dan effectief een plan op te stellen. Maar hoe zet je je voornemens om in concrete acties?

Haalbare doelen

Eerst en vooral is het belangrijk om haalbare doelen te stellen. Zeg niet gewoon dat je meer wil sporten, maar bepaal hoeveel keer per week je wil sporten. Kies daarbij ook voor een realistisch aantal. Als je vorig jaar geen tijd wilde of kon maken om te sporten, zal je dit jaar ook niet vijf keer per week naar de fitness trekken. Een goed doel is SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

Beperk het aantal doelen

Het lijkt leuk om een hele waslijst aan goede voornemens op te stellen, maar beperk je tot één groot doel of enkele kleinere doelen. Een voornemen aanpakken vraagt tijd en inspanning. Om te voorkomen dat je al snel alle doelen overboord gooit wegens een gebrek aan motivatie, kies je eentje waar je volop voor wil gaan. Probeer het doel ook op te splitsen in kleine tussendoelen, zo hou je het langer vol.

Vertel het aan familie en vrienden

Doelen behalen lukt nog altijd het best met de steun van de mensen rondom je. Je hoeft het niet aan iedereen te vertellen, maar kies er enkele vrienden of familieleden uit waarvan je weet dat ze je zullen motiveren. Ze kunnen je er nu en dan eens aan herinneren waardoor je toch een lichte druk voelt om je goede voornemen vol te houden.

Beloon jezelf

Wees niet te streng en beloon jezelf ook wanneer je tussendoelen behaalt of wanneer je een bepaalde tijd je voornemen aanhoudt. Je goede voornemen een maand volhouden is ook al een hele stap! Maak op voorhand een lijst waarmee je jezelf kunt belonen. Op die manier heb je iets om naar uit te kijken.

Opnieuw beginnen kan altijd

Lukt het even niet om je goede voornemen aan te houden? Niet getreurd, opnieuw beginnen kan altijd. Je hoeft niet te wachten tot het nieuwe jaar om er terug in te vliegen. Evalueer even waar het fout ging. Was je voornemen te hoog gegrepen? Heb je het verkeerd aangepakt? Kijk hoe het anders kan en pas je doel indien nodig aan.

Wil je graag goede voornemens waarmaken op vlak van je studies of wil je in 2019 eindelijk eens je bedrijfsdoelstellingen behalen? Ook dit jaar gaan wij er opnieuw samen voor. Neem contact met ons op en vertel ons hoe wij je kunnen helpen je goede voornemens waar te maken.

Happy 2019!