Op weg naar een succesvolle examenperiode

Student

De examens zijn terug in aantocht, dus hoog tijd om nog eens enkele van onze studietips te delen. Tijdens de voorbereidingen en het instuderen van je leerstof is het belangrijk om een planning te maken, actieve leerstrategieën toe te passen en je concentratie hoog te houden.  

Planning

Een planning is al lang geen nieuwtje meer tussen de studietips. Ook tijdens de blok- en examenperiode is een planning belangrijk. Houd in je planning rekening met de examendata én met welke vakken je moeilijk of makkelijk vindt. Stel telkens S.M.A.R.T.-doelen op.

Moet je nog taken afwerken voor de examens of zijn er nog cursussen die niet op orde zitten? Houd ook daar rekening mee in je planning.

Orden je cursus

Zorg dat je cursus voor elk vak volledig op orde zit zodat je tijdens het studeren hier geen tijd mee verliest. Het heeft geen zin om een cursus te studeren die niet volledig is. Zo mis je misschien belangrijke informatie die je zal helpen om het geheel te begrijpen. Ontbreken er nog enkele nota’s omdat je ziek was? Vraag dan hulp aan een klasgenoot.

(lege) schema’s

Een handige tips om de leerstof in te studeren is het gebruik van schema’s. Orden en structuur de inhoud in schema’s, diagrammen en mindmaps om zo verbanden te kunnen leggen tussen de leerstof. Maak daarnaast ook een lege versie van de schema’s die je een tiental keer kopieert. Deze kan je dan gebruiken om te checken of je de inhoud kent. Zo heb je dus telkens je eigen toetsmateriaal.

Stel jezelf vragen

Een andere manier om je goed voor te bereiden is zelftoetsing. Deze effectieve manier waarbij je vragen opstelt bij de leerstof verplicht je om actief op zoek te gaan naar de leerstof waardoor je deze beter kan onthouden. Met zelftoetsing kan je op voorhand al nadenken over wat de leerkracht of prof op het examen zal vragen.

Leg je smartphone aan de kant

Verschillende studies hebben al bewezen dat de smartphone voor heel wat afleiding zorgt. Elke keer je naar je smartphone grijpt, schakelen je hersenen tussen studeren en een gsm gerelateerde taak. Hoe kort je ook op je smartphone zit, toch moet je telkens opnieuw beginnen. Leg je toestel dus gewoon in een andere ruimte of las misschien eens een smartphonevrije dag in.

Herhalen

Last but not least, moet je herhalen, herhalen en nog eens… jawel, herhalen. Actief de leerstof herhalen aan de hand van bv. schema’s en zelftoetsing is een goed idee. Zo ben je er zeker van dat je de leerstof optimaal kan vastzetten en kan je zonder stress naar het examen vertrekken.

Ondervind je toch nog een probleem bij het opstellen van een planning, of wil je graag nog meer studietips verzamelen? Onze studiecoaches helpen je graag vooruit. Bijles of studiebegeleiding inplannen kan via info@re-mind.be of ons contactformulier. Word je graag onmiddellijk geholpen? Bel ons dan even op via 056 29 80 70.