Plan je herfstvakantie en geniet voor 200%

herfstvakantie

Misschien tel je er al enkele weken naar af of had je het deze week al gevoeld door de grote hoeveelheid aan toetsen en taken of wie weet, komt het toch als een aangename verrassing: vrijdag start de herfstvakantie. Voor je begint te juichen en plant om enkele series te bingewatchen op Netflix, denk eraan dat deze vakantie ook wel eens een ‘werkvakantie’ wordt genoemd. Waarom? Lees verder en ontdek waarom de herfstvakantie ook wel een beetje gelijk staat aan werken.

Wie in het middelbaar zit, kijkt hoogstwaarschijnlijk al even uit naar deze vakantie. Dat valt zeker te begrijpen, je hebt de langste periode in het schooljaar zonder vakantie achter de rug. Toch kan je je niet permitteren om enkel lang uit te slapen en een hele dag series te bekijken of af te spreken met vrienden. Na de vakantie ben je nog maar enkele weken verwijderd van de kerstexamens.

Zit je al in het hoger onderwijs, dan ben je nog niet zo lang van start gegaan of moet je het enkel stellen met een verlengd weekend. Hoe dan ook betekent het aanbreken van de herfstvakantie dat het schooljaar nu echt van start is gegaan. Ben je nog niet uit de startblokken geschoten? Dan wordt het dringend tijd dat te doen. De eerste deadlines komen er mogelijks aan en het wordt binnenkort alleen maar drukker.

Natuurlijk is het logisch dat je tijdens de vakantie ook je batterijen wil opladen. Maar hoe vind je mooi de balans tussen rust en schoolwerk? Met een planning kan je je tijd optimaal benutten en indelen. Wissel studieblokken af met pauzes, plan in wanneer je met je vrienden naar een halloweenfeestje gaat of wanneer je bij je oma en opa op bezoek moet. Plan je vakantie optimaal en geniet daardoor dubbel van de leuke momenten.

Denk even na met welke vakken je moeite hebt of waarvoor je dringend aan herhaling toe bent. Vind je het moeilijk om te weten hoeveel tijd je voor een bepaald vak nodig hebt? Plan de ingeschatte tijd in en check achteraf hoe lang je er mee bezig bent geweest. Dat helpt je om in de toekomst nog beter te plannen.

Zorg dat je studieblokken realistisch en concreet zijn. Niet gewoon ‘wiskunde’ maar oefeningen maken of theorie herhalen en niet ‘Frans’ maar woordenschat, grammatica, oefeningen maken of vaardigheden oefenen. Concrete doelen zorgen voor een optimale inzet. Voorzie daarnaast enkele ‘buffermomenten’ in je planning waarop je eventueel verloren studiemomenten kan inhalen. Je weet maar nooit dat je ouders onverwachts een leuke activiteiten hadden gepland op jouw volle studienamiddag.

Download op deze pagina ons sjabloon voor een studieplanning en ga er mee aan de slag. Maak van je vakantie een geslaagde week en gebruik het sjabloon ook om de komende weken te plannen. Met de examens en deadlines van groepswerken in het vizier is de vakantie de ideale kans om met planningen aan de slag te gaan, als je dat voorheen nog niet deed.

Ook tijdens de herfstvakantie is Re-Mind open – met uitzondering van 1 november – en kan je bij onze coaches terecht. Was je herfstrapport niet zo schitterend, vind je een studieplanning maken een enorme uitdaging of zit je met vragen bij je leerstof? Maak nog snel een afspraak voor een sessie studiebegeleiding of bijles.

Vrees je dat je jongere broertjes en zusjes je te veel zullen afleiden? Zal niet aan de verleiding kunnen weerstaan om met je ouders op pad te gaan? Ook tijdens de vakantie zijn onze lokalen beschikbaar als studieruimte. Reserveer op tijd je plaatsje.

Vind de balans tussen rust en studiewerk en geniet van een geslaagde herfstvakantie!