Schrijven en tekenen doen je beter onthouden

schrijven helpt bij studeren

Computers en laptops worden alsmaar populairder en vinden ook steeds meer hun weg naar het klaslokaal. Maar wat is er nu beter wanneer je aan het studeren gaat: notities typen of toch maar beter schrijven? Verschillende onderzoeken tonen aan dat je al schrijvend beter kan onthouden. Maar wist je ook dat tekenen een nóg grotere hulp is?

Je notities en samenvattingen maken via de computer levert je heel wat tijdswinst op en onderzoek toont aan dat je al typend ook méér noteert. Maar wist je dat het voordeel van schrijven net in de traagheid ervan zit? Terwijl je schrijft moet je meer nadenken en moeten je hersenen harder werken. Zo onthoud je beter wat je opgeschreven hebt.

Daarnaast kan je tijdens het typen ook gemakkelijker afgeleid worden: andere programma’s trekken je aandacht of je wil toch nog snel even je e-mails of sociale media checken. Natuurlijk zijn er ook praktische voordelen aan typen. Zoals eerder vermeld levert het je heel wat tijdswinst op, maar daarnaast kan je ook je notities beter ordenen of aanpassen.

Leren schrijven helpt ook bij jonge kinderen die leren lezen. Doordat je fysiek schrijft, sta je vaker en langer stil bij de vorm van de letters. Dit helpt dan weer om letters sneller te herkennen en dus ook vlotter te kunnen lezen.

Maar we kunnen ook nog een stapje verder gaan. Volgens de cognitieve psychologie is het de combinatie van schrijven én tekenen, ook gekend als dual coding dat voor de beste leerresultaten zorgt. Icoontjes gebruiken in je notities, schema’s tekenen of visuele herkenningspunten toevoegen, deze helpen je om de materie nog beter te onthouden.

Wil je nog meer weten over deze combinatie van schrijven en tekenen – visual notetaking of sketchnoting – bekijk dan zeker eens onderstaande TED-talk.

Ga jij al met deze methode aan de slag? Probeer het even uit en laat ons gerust weten hoe jij het ervaart. Wil je graag met een studiecoach deze en nog andere tips eens uitproberen? Neem contact met ons op via 056 29 80 70 of info@re-mind.be en start je coaching studiebegeleiding.