Stel opleidingen niet uit

Opleiding

De economische impact van de coronacrisis is voor heel wat ondernemingen enorm. Daardoor zou je als ondernemer al snel de neiging kunnen hebben om te snoeien in het budget voor opleiding en training. Doe het niet! Opleidingen zijn essentieel en er zijn heel wat mogelijkheden om leerprocessen toch verder te zetten.

Besparen op opleidingen zou een grote fout zijn omdat je medewerkers hun kennis en vaardigheden ook nu moeten kunnen uitbreiden en de juiste mentaliteit moeten kunnen kweken. Als medewerker heb je persoonlijke ontwikkeling nodig om te kunnen meegroeien met het bedrijf en om nieuwe rollen te kunnen opnemen. Wanneer een medewerker bijvoorbeeld te lang vastzit in dezelfde functie met het zelfde takenpakket, is het moeilijk om hem mee te krijgen in een veranderingstraject.

Leerprocessen zijn essentieel om ook bij toekomstige veranderingen te kunnen schakelen. Wacht je tot na de crisis? Dan zou het wel eens te laat kunnen zijn. Niemand weet immers hoe lang de impact van de crisis nog zal nazinderen. Leren is een continu proces en vraagt dus ook om een continue investering.

Beperk dus de bijscholingen en trainingen van je medewerkers niet, maar bespaar ook niet op jezelf als ondernemer of leidinggevende. Ook jij moet mee kunnen schakelen met je bedrijf en klaar staan voor toekomstige veranderingen.

Hoe doe je dat dan terwijl Corona nog in de lucht hangt?

Telewerken heeft ondertussen bewezen dat er heel wat potentieel zit in digitale tools. Een computer en een goede internetverbinding brengen je al een eind ver. Dankzij e-learning kunnen heel wat opleidingen en content gemaakt en gedeeld worden. Daarnaast won ook de webinar dit jaar aan succes. Tijdens deze korte sessies wordt er heel doelgericht op bepaalde thema’s gewerkt.

Ook bij learning ‘on the job’ kan er dankzij de coronamaatregelen (mondmasker, afstand, ventilatie en ontsmetten) heel wat coaching en opleidingen doorgaan. Sowieso is het nuttiger en efficiënter om de opleiding in enkele kortere blokken op te delen omdat zo het leerproces optimaal verloopt.

Als er één iets is dat we al zeker geleerd hebben van COVID-19 dan is het dat we ook in de toekomst ten allen tijde voorbereid moeten zijn om snel te schakelen. We weten immers nooit welke verandering op ons afkomt.

Re-Mind voorziet in opleidingen en advies op vijf pijlers: management, HRM, communicatie, GDPR en marketing en strategie. Benieuwd naar ons aanbod? Ontdek het hier en investeer in jezelf, je medewerkers én je toekomst.