Studeren tijdens de krokusvakantie

studeren

Het lijkt alsof het tweede trimester nog maar net van start is gegaan, maar toch staat de krokusvakantie alweer voor de deur. De coronamaatregelen en het online onderwijs blijven een enorme impact uitoefenen op ons onderwijs. Deze week wordt namelijk van álle leerlingen middelbaar onderwijs verwacht dat ze hun leerstof vanop afstand verwerken. Des te meer reden om uit te kijken naar een weekje niets doen, maar is dat wel een goed idee?

Ouders vragen zich telkens weer af of de krokusvakantie nu een weekje rust is of het ideale moment om hun kind wat te laten bijwerken. Eigenlijk is een combinatie van beiden ideaal. Wat je best kan doen is bij de start van de vakantie samen een studieplanning maken. Zo voorkom je dat al het schoolwerk uitgesteld wordt tot het einde van de week.

Eerst en vooral kijk je welk huiswerk de leerkrachten opgegeven hebben: oefeningen wiskunde, een groepswerk voor aardrijkskunde of een boek lezen voor het leesportfolio Nederlands. Plan eerst deze to do’s in, want deze hebben vaak een vaste deadline.

Een viertal weken na de vakantie starten de paasexamens, wat van deze vakantie het ideale moment maakt om je hierop voor te bereiden. Samenvattingen maken, woordenschatlijsten instuderen en extra oefeningen maken op dat moeilijke fysicaonderdeel. Hoewel vooral enkel leerlingen uit de eerste en tweede graad paasexamens hebben, is het voor iedereen nuttig om tijdens de vakantie ook wat te studeren. Zit je zoon of dochter in de derde graad? Dan krijgt hij of zij straks misschien voor de eerste keer een examen van een grote pak leerstof. Ook in dat geval is het nuttig om in de boeken te duiken.

In ieder geval is het belangrijk om in de planning op zoek te gaan naar het ideale evenwicht. Vakantie hoort op bepaalde momenten ook gewoon vakantie te zijn. Even alles aan de kant en samen met het gezin genieten van wat rust of een leuke bubbelactiviteit, de batterijen opladen om er de komende maand terug tegenaan te gaan. Ja, je leest het goed, komende maand, want dan staat de paasvakantie alweer voor de deur.  ;-)

Als extraatje kan je hier ons planningssjabloon downloaden om jouw ideale studieplanning te maken! Geen idee hoe je hiermee aan de slag kan? Uiteraard kunnen onze studiecoaches je altijd verder helpen. Een gesprek inplannen kan via info@re-mind.be of 056 29 80 70.

Geniet van de vakantie!