Studierichting in de kijker: handel

studierichting handel

Bij de examencommissie worden binnen de technische secundaire opleiding (tso) in de derde graad maar liefst 7 verschillende studierichtingen aangeboden. De opleiding handel is al jaar en dag de populairste: vorig jaar volgden maar liefst 1 op 3 studenten die voor een tso-opleiding kozen bij de Examencommissie, deze opleiding. Waarom zou je kiezen voor handel  en wat kan de toekomst je brengen?

In de opleiding handel krijg je een brede vorming: de algemene vakken worden aangevuld met een uitgebreid aanbod aan vreemde talen. Zo krijg je niet enkel Engels en Frans, zoals in de meeste studierichtingen, maar wordt je kennis ook uitgebreid met onze derde landstaal: Duits. Dit gecombineerd met een ruime bedrijfseconomische vorming zorgt ervoor dat je wordt klaargestoomd voor een commerciële of administratieve functie in een (inter)nationale context.

Bij de economische vakken leer je de binnen- en buitenlandse handel van dichtbij kennen en ook de vakken boekhouden en toegepaste informatica zijn een echt pluspunt voor wie in de toekomst in een economische richting verder wil.

Wat zijn je mogelijkheden nadat je je diploma van de derde graad hebt behaald?

Afhankelijk  van je capaciteiten, interesse en inzet is deze studierichting de perfecte springplank naar een opleiding hoger (economisch) onderwijs. Vaak gekozen opleidingen zijn: bedrijfsmanagement, rechtspraktijk, office management en communicatiemanagement. Ook een Se-na-Se-opleiding is mogelijk, al moet je hiervoor wel terug naar een reguliere school aangezien de Examencommissie deze niet aanbiedt. Mogelijks kan je ook onmiddellijk bij een bedrijf aan de slag als bijvoorbeeld administratief bediende.

Wie de opleiding handel volgde, komt vaak terecht in commerciële en administratieve functies zoals administratief bediende, management assistant of bankbediende. Ook een job als leerkracht en verkoper behoort tot de mogelijkheden. Of misschien ben je wel extra gemotiveerd en richt je je eigen winkel op? Kortom, er zijn heel wat mogelijkheden.

Wij vroegen aan één van onze leerlingen die sinds september via de Examencommissie handel volgt waarom hij voor deze opleiding koos:

Ik koos reeds in de tweede graad bewust voor de studierichting handel. Aangezien ik later graag een eigen zaak zou oprichten, komen de vakken die ik heb goed van pas. Hierbij zijn vooral de economische vakken, zoals boekhouden heel belangrijk. Daarnaast vind ik het ook leuk dat ik een brede waaier aan talen krijg aangereikt. Eenmaal afgestudeerd zijn er nog voldoende doorgroeimogelijkheden in het hoger onderwijs die perfect bij mijn interesses aansluiten.  

Hou onze blog in het oog want de komende maanden plaatsen wij nog verschillende studierichtingen in de kijker zodat jij nog beter een studiekeuze kan maken. Heb je nog extra vragen over deze of andere studierichtingen? Wij helpen je graag. Meer weten over ons aanbod Examencommissie? Ontdek het hier.