Taalvaardigheid van studenten onder vuur

academischschrijven

De voorbije weken berichtten verschillende Vlaamse kranten over de zwakke kennis van de Nederlandse taal bij studenten hoger onderwijs. De Morgen lanceerde zelf een taaltest waarmee je jouw kennis van de taal kon testen.

De bal ging aan het rollen toen Toon Vanheukelom, onderzoeker aan de faculteit Economie van de KU Leuven twitterde dat de taalvaardigheid van zijn thesisstudenten verontrustend is.  Zo hebben ze moeite met de structuur van een tekst, het correct gebruik van tijden en het schrijven van volzinnen.

Het is niet de eerste keer dat de taalvaardigheid van studenten in vraag wordt gesteld. Zo benadrukte de Taalunie enkele jaren geleden al dat er meer moet ingezet worden op Nederlands in het hoger onderwijs. Veel studenten schrijven Nederlands alsof het een vreemde taal is. Ze hebben een beperkte kennis van woordenschat en vaste uitdrukkingen zijn amper gekend.

Daarnaast weten ze ook niet welk taalregister wanneer gepast is. Zo krijgen docenten e-mails met de aanspreking “Moatje meneer” en “Yow Lieve”. Bij examens, e-mails en ook een thesis hoort een formeel taalgebruik en niet het taaltje dat op sociale media populair is.

Ook bij Re-Mind merken we dat meer en meer studenten vragen naar ondersteuning bij hun eindwerk. Ze zitten vast op inhoudelijk vlak, maar ook over de structuur en schrijfstijl stapelen de vragen zich op. Daarom organiseren we in het tweede semester de opleiding ‘academisch schrijven’. Tijdens vijf groepsessies willen we studenten hoger onderwijs die een bachelorproef of masterthesis moeten schrijven, begeleiden bij deze niet te onderschatten opdracht. Tijdens een aantal sessies focussen we op taal en schrijfstijl, maar ook het opstellen van een correcte onderzoeksvraag, toepassen van bronvermelding en de structuur van een paper komen o.a. aan bod.

Schrijf jij dit jaar ook je eindwerk en wil je graag aansluiten bij de opleiding of wil je liever al in het eerste semester je begeleiding opstarten? Vul dan ons contactformulier in en maak van je eindwerk een succes!