Vijf belangrijke vragen over de examencommissie

studeren

1 september staat voor de deur, maar ook dit jaar zullen weer heel wat jongeren niet naar de schoolbanken trekken om hun diploma te behalen. Sommige jongeren kiezen er voor om hun diploma secundair onderwijs te behalen via de examencommissie in Brussel. Van een topsportstatuut tot schoolmoeheid, een C-attest, gezondheidsredenen of leerproblemen die studeren net iets uitdagender maken, de redenen zijn uiteenlopend.

Wij zetten vijf vragen én antwoorden op een rijtje die belangrijk zijn om bij stil te staan wanneer je een traject bij de examencommissie overweegt.

Hoe verloopt een traject bij de examencommissie?

Eerst en vooral moet je verplicht een – online – infosessie volgen via de website van de examencommissie. In acht korte filmpjes maak je kennis met de verschillende aspecten van de examencommissie. Voorlopig is deze sessie nog online omwille van de coronamaatregelen. Momenteel lijkt dit ook zo te blijven. Het voordeel is dat je niet naar Brussel moet én dat je dus op elk moment de infosessie kan volgen.

Na de infosessie kan je je online account activeren op het examencommissie platform (EC-platform). Nadat je het inschrijvingsgeld (€33) betaalt hebt en een studierichting hebt gekozen, heb je toegang tot het platform.

In een volgende fase kan je examens inplannen. Op het platform worden de data getoond waarop examens georganiseerd worden. Zorg dat je hier voor een realistische planning kiest dat past bij jou specifieke situatie.

Examens ingepland? Dan kan je met het echte werk beginnen! Je studeert voor de verschillende examens en legt deze daarna ook af. Ben je niet onmiddellijk bij de eerste poging geslaagd? Géén paniek. Per jaar krijg je drie examenkansen.

Wat moet ik precies kennen per vak?

Op je EC-platform kan je zien welke examens jij moet afleggen. Elk vak heeft zijn eigen vakfiche. Hierin staat alle informatie die je nodig hebt om je te kunnen voorbereiden. Wat moet je leren? Is er een opdracht? Hoe verloopt het examen? Welk materiaal mag je gebruiken op het examen, enz.

De examencommissie heeft geen eigen cursusmateriaal, je bent dus zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van je cursusmateriaal. Bij Re-Mind voorzien wij voor alle leerlingen die een traject volgen het nodige cursusmateriaal om zich optimaal te kunnen voorbereiden.

Kan je vrijstellingen krijgen?

Er zijn twee situaties waarin je een vrijstelling kan aanvragen: je kan aantonen dat je succesvol het examen hebt afgelegd op je middelbare school of in het volwassenenonderwijs. Dit is enkel mogelijk in de derde graad. De vrijstellingen kan je aanvragen via het EC-platform.

Heb je recht op kinderbijslag?

Tot je 18 jaar bent, heb je sowieso recht op kinderbijslag. Daarna heb je recht op kinderbijslag tot 25 jaar indien je kan aantonen dat je naar school gaat. De examencommissie in Brussel is geen school waardoor je geen recht hebt op kinderbijslag als je zelfstandig studeert en enkel je examens aflegt. Volg je een zeker aantal uren les of coaching bij een organisatie zoals Re-Mind, dan heb je mogelijks wel nog recht op kinderbijslag.

Is Examencommissie jouw juiste keuze?

Deze laatste vraag is misschien wel de belangrijkste. Is een examencommissie traject echt iets voor jou? We schreven hier onlangs nog een blog over. Je eigen traject bepalen heeft zowel voordelen als nadelen: je kiest zelf wanneer je studeert, hoe snel je je traject laat verlopen en wanneer je examens aflegt. Maar het vraagt ook veel zelfdiscipline, je moet je eigen cursusmateriaal verzamelen en mogelijks is het ook een eenzaam traject.

Wil je nog beter ontdekken of examencommissie een goed alternatief is voor jou? Lees dan zeker onze blog nog eens.

Heb je nog meer vragen over examencommissie? Ben je overtuigd dat dit iets voor jou is en wil je je graag fulltime of parttime laten begeleiden door Re-Mind? Wij zijn er voor jou in elke stap van het proces: of het nu voor een volledig traject is of slechts één of meerdere vakken. Neem contact op met ons team voor een vrijblijvend intakegesprek via dit formulier of via 056 29 80 70.