Vijf presentatietips die wél effect hebben

Presentatie

Wie ooit al eens een presentatie moest geven, kent het wel: je surft tijdens de voorbereidingen snel even op het internet op zoek naar enkele tips om je presentatie succesvol te maken en je krijgt honderden blogs in je zoekresultaten. Vaak keren in deze blogs dezelfde tips terug, maar worden er geen concrete actiepunten aangereikt. Daarom vertellen we je graag hoe je met deze vijf – cliché – presentatietips aan de slag kan.

 1. Overwin je spreekangst

  Je spreekangst overwinnen is de tip die het vaakst wordt aangereikt, maar ook de tip die mensen het moeilijkst vinden om in de praktijk om te zetten. Met enkele concrete acties kan je je angst al heel wat inperken. Zo start het al bij de voorbereidingen: neem je presentatie mee op je laptop en op een USB-stick, stuur het door naar je eigen e-mailadres of plaats het in een Cloud. Maar bereid je ook voor op het worstcasescenario: zorg dat je je presentatie kan geven zonder presentatie en druk de hand-outs af voor je publiek. Want wie weet werkt de computer niet, is het internet offline of nog erger: is de elektriciteit uitgevallen.

  Presentatie klaar en opgeslagen? Breng je presentatie enkele keren luidop voor jezelf of voor de lege zaal of vergaderruimte waar straks je publiek zit. Denk ook na over de mogelijke vragen die tijdens een Q&A aan bod kunnen komen en bedenk alvast je antwoord. Zo vermijd je zenuwen voor de eventuele vragen die gesteld kunnen worden.
   
 2. Maak een aantrekkelijke presentatie

  PowerPoint is een klassieke presentatietool, maar ondertussen bestaan er al enkele hippere alternatieven. Zo kan je gebruik maken van Sway uit het online office-pakket of Canva, een online tool die zelf gratis gebruikt kan worden. Zorg voor beweging en animatie in je presentatie, maar let op voor overkill. Een animatie mag niet langer duren dan een seconde en gebruik je laserpointer om accenten te leggen in plaats van animaties.
   
 3. Let op je houding

  Wie goed voorbereid is en zelfzeker in zijn schoenen staat, heeft tijd om op zijn houding te letten. Zo zijn er enkele zaken die je heel gemakkelijk in het achterhoofd kan houden: je laserpointer is daar al een handig hulpmiddel voor, dan pruts je al zeker niet zenuwachtig met je papier. Beweeg ook je handen terwijl je presenteert, zo hangen ze niet gewoon naast je lichaam. Dit oefen je best ook in tijdens je oefenpresentatie. 
   
 4. Heb aandacht voor je publiek

  Een goede presentatie is belangrijk, maar als je publiek je niet kan horen, zien of ze de presentatie niet interessant vindt, dan blijft er van wat je brengt, weinig hangen. Neem plaats op een centrale plaats, spreek luid en duidelijk en check ook even bij je publiek of iedereen je kan horen.

  Maak oogcontact met je publiek of kijk net boven de hoofden als je te zenuwachtig bent om iemand aan te kijken. Op die manier lijkt het wel alsof je oogcontact maakt. Let ook op de lichaamstaal van je publiek: wordt er gefronst? Vraag na of alles duidelijk is. Slaken de mensen op de laatste rij een geeuw omdat je presentatie te lang duurt? Probeer dan misschien af te ronden.
   
 5. Let op je taal

  Verzorg je taalgebruik, maar probeer geen perfect Algemeen Nederlands als je dat niet gewoon bent, anders klink je al snel onnatuurlijk. Probeer wel dialectklanken en -woorden te vermijden. Neem jezelf tijdens je oefenpresentatie op. Zo hoor je beter op welke klanken je nog moet letten.

 

Of het nu gaat over een presentatie voor de Nederlandse les over je favoriete boek, over de voorstelling van een nieuw idee binnen een businesscontext of een opleiding voor je werknemers, vaak komt het neer op dezelfde aandachtspunten.

Wil je graag met deze concrete tips aan de slag en wil je iemand die je coacht en feedback geeft? Wil je enkele tools inzetten en heb je graag dat iemand je stap voor stap uitlegt hoe alles werkt? Of heb je liever dat iemand de presentatie van je overneemt? Re-Mind helpt iedereen groeien in zijn proces naar een perfecte presentatie. Neem contact met ons op en bouw samen met ons aan jouw presentatie.