Voordelen van samen studeren

samen studeren

Samen studeren of sociaal studeren is al een ruimte tijd populair bij studenten hoger onderwijs. Ongeveer de helft van de studenten geeft aan dat ze tijdens de blokperiode graag in groep studeren. ’s Morgens vroeg in de rij aanschuiven bij de bibliotheek of toch gewoon met wat kotgenoten in de keuken, in  een leercentrum of studieruimtes: studeren kan – als het er maar stil is - overal. Ook studenten uit het middelbaar onderwijs kiezen er steeds vaker voor om samen met anderen te studeren.

Wat zijn de voordelen van samen studeren en waarom zweren heel wat studenten hierbij?

Sociale controle

Als je met vrienden of studiegenoten afspreekt om samen te studeren, dan doe je dit op regelmatige en vaste momenten. Hierdoor kan je moeilijk uitstellen of afzeggen en geef je uitstelgedrag geen kans. Daarnaast wil je de anderen tijdens het studeren niet storen, waardoor je zelf beter werkt. Want wat zou je anders doen terwijl je daar zit?

Eerste hulp bij studievragen

Als studiegenoten kan je momenten inlassen waarop je elkaar kan helpen als je iets niet begrijpt of vastzit. Ook als jij diegene bent waarbij anderen terecht kunnen is dit nuttig: als je iets uitlegt aan een ander worden er door deze informatie nieuwe connecties gemaakt in de hersenen. Hierdoor kan je de materie nog beter onthouden.

Motivatiebron & samen ontspannen

Wanneer je alleen studeert in je kamer of op je kot, dan is de verleiding groot om even te surfen of Instagram te checken. Zien werken, doet werken. Als andere studenten flink aan het werk zijn, dan stijgt je motivatie om zelf ook dat extra duwtje te geven. Tijdens de pauzes kunnen jullie samen ontspannen.

Minder gevoel van eenzaamheid

Alleen studeren kan je soms het gevoel geven dat je er alleen voor staat. Studeer je samen, dan is er altijd iemand in de buurt om je een hart onder de riem te steken als je het even niet meer ziet zitten. Je krijgt een gevoel van verbondenheid, wat deze zware tijd toch net iets draaglijker maakt.

Wil je ook graag in groep studeren en ben je nog op zoek naar een plaatsje? Bij Re-Mind beschikken we over verschillende lokalen waar je samen of apart kan studeren. Je neemt samen met de anderen op vaste momenten pauze en er is een studiecoach in de buurt om je vragen te beantwoorden of even een check-up te doen. Je kan elke dag bij ons komen studeren, en op 1, 8 en 15 december zijn we zelf op zondag open! Reserveer je plaatsje vandaag nog snel.