Wat mag je verwachten van de Corona-examenperiode?

Student

Kerstmis komt eraan, maar voor studenten hoger onderwijs betekent dat vooral dat ze ondertussen volop in hun blokperiode zitten. Helaas is het verschil met andere jaren klein. Fysieke lessen en het sociaal leven worden deze keer niet ingewisseld voor een solitair bestaan aan een bureautje in hun kamer. Velen ruilen enkel de Zoomsessies voor PowerPoints, cursussen en samenvattingen, maar bevinden zich nog steeds op diezelfde bureaustoel aan dezelfde tafel.  

Tijdens deze Coronacrisis kent ook de examenperiode een andere invulling. Examens worden bij voorkeur online georganiseerd of waar nodig op campus met alle maatregelen van dien.

Hoe verlopen de examens in de Vlaamse hogeschool en Universiteiten?

Gaat het examen op de campus door, dan is de bezettingsgraad hiervoor 1 op 2 (in lokalen waar minder dan 60 personen kunnen plaatsnemen). In lokalen waar meer dan 60 plaatsen zijn, is er een bezettingsgraad van 1 op 5. Als student aan één van de Vlaamse hogescholen en universiteiten is het vooral belangrijk om de interne communicatie goed op te volgen. Alle onderwijsinstellingen communiceren via hun online platformen over de examenperiode. Zijn er nog vakken of examens waar je momenteel geen duidelijkheid over hebt, neem dan zeker contact op met de verantwoordelijke docent.

Nog enkele gouden tips om die Corona-blok door te komen

Trek ’s morgens kleren aan en blijf niet de hele dag in je pyjama rondhangen. Je pyjama verlaagt je motivatie en productiviteit. Probeer indien mogelijk ook je studieruimte in een andere ruimte in te richten dan je slaapkamer. Kies voor een rustige omgeving en o ja, leg die smartphone aan de kant! 😉

Toch nood aan wat sociaal contact? Regel een skypesessie of Zoom call met je studiegenoten om de leerstof aan elkaar uit te leggen en op te vragen. Twee vliegen in één klap: herhalen én je sociale contacten onderhouden. Lukt het toch niet alleen of met je studiegenoten? Schakel dan de hulp in van een studiecoach die jou verder helpt. Ook begeleide studie – met coronamaatregelen – is mogelijk. Meer informatie vind je hier.

Even doorzetten en daarna… een weekje rust. Dat hebben jullie, studenten vast en zeker verdiend na dit – online – semester!