Wat na het zesde middelbaar?

zesde middelbaar

Zit jij in het zesde middelbaar of sluit jouw dochter of zoon binnenkort het hoofdstuk middelbaar onderwijs af? Dan komen er nu de paasvakantie erop zit, spannende tijden aan. Wordt het een bacheloropleiding, een graduaatsopleiding of een zevende jaar? Wij loodsen je met onze tips doorheen de mogelijkheden.

Sommigen van hen weten al heel goed wat ze willen: een bachelor in de ergotherapie, een graduaatopleiding marketing of de lat nog net wat hoger: een opleiding tot ingenieur of arts. Anderen weten dan misschien wel al waar ze aan hun nieuwe hoofdstuk willen beginnen, maar twijfelen nog over de opleiding die ze willen volgen.

Op www.onderwijskiezer.be vind je een alfabetische lijst van alle opleidingen die je in de Vlaamse hogescholen en universiteiten kan volgen. Daarnaast kan je ook een test afleggen waarmee je je interesses kunt ontdekken en welke opleidingen daarbij aansluiten.

Wanneer je een idee hebt van welke opleidingen je interesseren, plan je een bezoekje aan de school. De meeste hogescholen en universiteiten organiseren de komende weken infomomenten. Voor de late beslissers zijn er vaak ook nog infomomenten in september. Op de website van de verschillende instellingen, kan je ontdekken wanneer deze precies plaatsvinden. Vaak kan je ook via de website brochures opvragen over de verschillende opleidingen die ze aanbieden.

Je bezoekt het best de verschillende hogescholen of universiteiten die je gekozen opleiding(en) aanbieden, want je zal toch heel wat uren op de school doorbrengen. Het is belangrijk dat je je er goed voelt. Vraag zeker na hoe de cursussen en lessen georganiseerd zijn, want ook daar kunnen verschillen op zitten.

Heb je echt geen idee van wat je wil doen? Dan zijn er wel nog wat extra hulpmiddelen:

  • Elk jaar publiceert de VDAB een lijst met knelpuntberoepen in Vlaanderen. Misschien zit daar wel iets tussen die je leuk vindt? Werkzekerheid verzekerd!
  • Reflecteer over je studiemotivatie: hoelang wil je nog studeren, wil je een praktische opleiding of toch eerder een theoretische? Op die manier kan je ook al een selectie maken uit de verschillende opleidingen.
  • Re-Mind kan je helpen om vanuit je interesses en capaciteiten samen tot een haalbare optie te komen. We zoeken een opleiding die bij je past waarbij we rekening houden met al je wensen en noden. Meer informatie vind je hier

Ook als je volledig overtuigd bent van je keuze kunnen er nog heel wat vragen door je hoofd spoken. Hoe werkt het leerkrediet met studiepunten? Wat is het verschil tussen een diplomacontract en een creditcontract? Hoe kan ik mijn dyslexieattest ook in het hoger onderwijs laten gelden of wat als ik niet slaag? Re-Mind geeft je graag een antwoord op al deze vragen.

Ligt de stap naar het hoger onderwijs nog in de verre toekomst en heb je misschien vragen bij de overgang van basis naar secundair onderwijs of van de 1ste en 2de graad naar de 2de en 3de graad of heb je net een eerste jaar hoger onderwijs en was die niet zo succesvol? Ook daar kunnen we jou bij helpen. Neem contact op met Re-Mind en vertel ons wat wij voor jou kunnen doen. Tot snel!