Wordt de examencommissie binnenkort bijgestuurd?

Examencommissie

Jaarlijks schrijven een 5.000tal leerlingen zich in bij de centrale examencommissie om zo hun diploma secundair onderwijs te behalen. Uit het jaarverslag blijkt dat vorig jaar 60% slaagde voor alle examens. Bij bso-richtingen ligt dit cijfer iets hoger (70%) in vergelijking met aso-richtingen (46%) en tso-richtingen (51%).

De verklaringen voor de lage slaagcijfers bij aso-richtingen moeten we vooral zoeken bij de wetenschapsvakken en wiskunde. Uit cijfers blijkt dat de voorbije vijf jaar voor wiskunde in de derde graad aso slechts 1 op 5 leerlingen slaagde voor het examen. Bij wetenschapsvakken liggen deze slaagcijfers zelfs nog lager: chemie 28%, fysica 38% en natuurwetenschappen 34%. Bij de tso-richtingen zijn het vooral natuurwetenschappen, biologie en Duits waar leerlingen het moeilijk mee hebben.

Volgens de Vlaamse politieke partij Groen moet vooral herbekeken worden hoe de wiskunde en wetenschapsexamens bij aso afgenomen en verbeterd kunnen worden. Daarnaast moet de centrale examencommissie ook nagaan hoe ze leerlingen beter kunnen motiveren om een inzage te doen na afloop van hun examen. Momenteel zou slechts 15% hier gebruik van maken. Volgens Ben Weyts ligt de oorzaak niet bij de examencommissie zelf, maar mogelijks bij de instroom en motivatie van studenten.

Ook wij bij Re-Mind merken dat vooral de wetenschapsvakken en wiskunde een extra uitdaging vormen voor onze leerlingen examencommissie. Een inkijk in onze eigen werking leert ons dat wij het toch een pak beter doen en de slaagcijfers hoger liggen. Dankzij een traject op maat en vakverantwoordelijken die de evolutie nauwgezet opvolgen, kunnen de leerlingen meestal reeds bij een eerste poging een positief resultaat neerzetten.

Ook op de inzages proberen we maximaal in te zetten. De vakverantwoordelijke en de leerling kijken samen het examen in en proberen na te gaan waar het fout liep. Op die manier kan tijdens de coaching optimaal ingezet worden op die onderdelen waar de leerling nog de meeste moeite mee heeft.

Bereid jij je zelfstandig voor op je examens voor de examencommissie, maar heb je moeite met een aantal vakken of wil je graag fulltime privéonderwijs volgen? Ontdek ons volledige aanbod examencommissie hier. Zit je graag even samen om een voorstel op maat samen te stellen? Ook dat kan via een bericht of telefonisch via 056 29 80 70.