Zo ga je succesvol richting de eindstreep

Planning

Net voor het einde van de paasvakantie vond het zonnetje eindelijk de weg terug naar ons land. Hopelijk genoten jullie er met volle teugen van, want – sorry - nu is écht tijd om er terug in te vliegen. De start van het derde trimester, of voor de studenten, de tweede helft van het laatste semester betekent traditiegetrouw dat de eindexamens nu heel snel dichterbij komen. Volgende week is het al mei, ja, je leest het goed: MEI!

Goede voornemens zijn perfect voor het nieuwe jaar, maar ook bij de start van een nieuw trimester komen ze goed van pas. Bovenaan je to do voor de laatste rechte lijn staan dus best een langetermijnplanning opstellen én een studiesignaal kiezen. Geen idee wat dit is en hoe je hiermee aan de slag gaat? Ontdek het hieronder!

Langetermijnplanning

Een weekplanning ken je ondertussen al, maar ook een langetermijnplanning is heel nuttig om je komende studiewerk te plannen. In dit soort planning maak je een volledig overzicht voor een lange periode. Maak hiervan zo snel mogelijk werk!

Hoe ga je te werk?

Lijst per vak op welke leerstof je moet kennen voor de examens, hoeveel tijd je denkt nodig te hebben om alles te kunnen verwerken en hoe moeilijk je dit vak vindt. Neem in je planning ook taken zoals leesportfolio’s en presentaties.

Zorg dat je ook een kalender hebt waarop belangrijke activiteiten zoals communies, verjaardagsfeesten en familieweekends op genoteerd staan. Op deze manier bewaar je het overzicht en ben je niet last minute verrast dat er iets tussen komt.

Gebruik de langetermijnplanning om je wekelijkse planning te maken. Creëer een systeem dat voor jouw werkt. Hoe ga je bv. Aangeven in je langetermijnplanning hoeveel van de nodige uren om wiskunde onder de knie te krijgen je al hebt ingepland?

Kies een studiesignaal  

Je planning zijn gemaakt, maar toch ervaar je vaak een drempel om ook effectief aan de slag te gaan. Misschien wou je om 15u starten, maar is het al 15u02 waardoor je nu alles uitstelt tot 16u. Klinkt herkenbaar? Dan heb je last van uitstelgedrag. Zoek voor jezelf een duidelijke signaal dat aangeeft dat het tijd is om achter de boeken te kruipen. Stel een alarm in op je gsm dat afloopt vijf minuten voordat je moet beginnen. Op die manier heb je nog net genoeg tijd om naar het toilet te gaan en plaats te nemen aan je bureau. Schrik dat je ritueel voor het studeren te lang wordt? Stel na vijf minuten nog een tweede alarm in dat duidelijk aangeeft dat het nu echt wel tijd is om te starten.

Wil je je alarm net iets aangenamer maken? Kies dan voor je lievelingsnummer als alarmsignaal. ?

Een langetermijnplanning maken is een complexe opdracht. Ga thuis alvast aan de slag, breng je planning zeker mee tijdens de sessies studiebegeleiding, zo kan je coach deze even samen met je bekijken en waar nodig optimaliseren.

Wie zijn studiecoaching nog niet herinplande of nog geen aanvraag deed, doet dit best zo snel mogelijk! Heel wat coaches en momenten zijn al volboekt en de beschikbaarheden slinken. Wil je nog graag bijles of studiebegeleiding inplannen? Doe dit dan onmiddellijk via +32(0)56 29 80 70 of stuur een mailtje naar ann@re-mind.be.