We nemen de wereld in huis

AFS polyvalente zaal

Sinds kort horen we wat meer gekakel op Re-Mind, want begin september begonnen een vijftiental kipjes – zo noemen ze zichzelf – aan taallessen Nederlands. Toen de vrijwilligersorganisatie AFS op zoek was naar een ruimte met alle nodige faciliteiten om les te geven, kwamen ze bij ons terecht. Aangezien Re-Mind graag iedereen ondersteunt bij zijn groeiproces, konden we hier natuurlijk geen neen tegen zeggen.  Met veel plezier zetten we onze polyvalente ruimte ter beschikking.

Een 200-tal studenten tussen 16 en 18 jaar kwamen op het einde van de zomer vanuit alle uithoeken van de wereld naar Vlaanderen voor een uitwisselingsavontuur. Gedurende een trimester of een volledig schooljaar volgen ze les op een Vlaamse school en verblijven ze in een gastgezin. Op donderdag- en zaterdagvoormiddag worden de studenten die in de regio van Kortrijk, Ieper en Poperinge verblijven door Simon, onze collega maar ook vrijwilliger bij AFS, ondergedompeld in de Nederlandse taal.

We stelden Simon drie snelle vragen om wat meer te weten te komen over ons nieuw gezelschap.

1. Waarom noemen ze zichzelf kipjes?

Omdat er heel wat studenten op uitwisseling komen en om de vrijwilligerswerking te verbeteren werd Vlaanderen opgesplitst in veertien verschillende comités. Regio Kortrijk vormt een comité met regio Ieper en Poperinge. Met de drie eerste letters van de steden werd de naam van het comité gevormd: KIP. Zo is de link naar kipjes natuurlijk snel gemaakt.

2. Hoe kwamen jullie bij Re-Mind terecht?

Al jaar en dag worden er voor de buitenlandse AFS-studenten lessen Nederlands georganiseerd. Door omstandigheden konden de lessen niet langer doorgaan op de vorige locatie. We moesten dus op zoek naar een nieuwe locatie. Ik bracht dit ter sprake onder de collega's waarop ze opmerkten dat we hier bij Re-Mind een polyvalente zaal ter beschikking hebben. De zaal is voorzien van alles wat een leerkracht nodig heeft, inclusief een smartboard. Ideaal dus! De lessen laten doorgaan in Re-Mind heeft nog een aantal andere voordelen. Zo kunnen onze examencommissie’ers en de AFS-studenten tijdens de pauze elkaars cultuur ontdekken, wat altijd interessant is. Wie weet kunnen we in de toekomst nog een stap verder gaan en activiteiten voorzien waarbij ze moeten samenwerken of elkaar helpen bij het leren van een vreemde taal?

3. Wat als iemand denkt: AFS, dat is wel iets voor mij?

AFS biedt heel wat buitenlandse programma's aan voor studenten (-18), jongvolwassenen (+18) en vrijwilligers. Je kan een jaar of trimester studeren aan een middelbare school of zelfs aan een hogeschool of universiteit. Naast studeren in het buitenland kan je de wereld ook een duwtje in de rug geven door als vrijwilligerswerker deel te nemen aan mooie projecten en initiatieven. Wat onlosmakend verbonden is met het studeren of werken in het buitenland via AFS, is het ontdekken van een nieuwe cultuur. En hoe kan je dat het best doen? Door letterlijk deel uit te maken van de gemeenschap waar je terechtkomt. Daarom doet AFS beroep op gastgezinnen. Spreekt een van deze programma’s je aan, surf dan even naar www.afsvlaanderen.be want daar vind je alle nodige informatie!

Ben je ook nog op zoek naar een polyvalente ruimte met alle nodige faciliteiten voor je onderneming of organisatie? Organiseer je opleidingen of workshops, maar beschik je zelf niet over de nodige ruimte? Re-Mind helpt je graag! Neem voor meer informatie contact op via info@re-mind.be.