Overwin uitstelgedrag met deze 5 tips

uitstelgedrag

Uitstelgedrag is een bekende tegenstander voor velen van ons, vooral wanneer het gaat om studeren en het maken van taken. Dit gedrag kan een significante impact hebben op onze productiviteit en succes. Maar waarom stellen we dingen uit en hoe kunnen we dit hinderlijke gedrag overwinnen?

Waarom hebben we uitstelgedrag?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen terugvallen op uitstelgedrag. Ten eerste is er het aspect van perfectionisme; de drang om alles perfect te willen doen kan verlammend werken en leiden tot uitstel. Angst voor falen is een andere belangrijke factor; de vrees om niet aan verwachtingen te voldoen of om fouten te maken, kan ons ervan weerhouden om te beginnen.

Daarnaast kan ook een gebrek aan motivatie een grote rol spelen. Vaak komt dit voort uit een taak die wordt ervaren als overweldigd of zeer complex. Zo’n overweldigende taken kunnen vaak verlammend werken maar hier zijn gelukkig oplossingen voor:

  1. Stel realistische doelen: Het is belangrijk om haalbare doelen te stellen die niet te ontmoedigend of overweldigend zijn.
  1. Maak een planning: Organiseer je taken en deel ze op in beheersbare stukken. Een duidelijk overzicht van wat wanneer gedaan moet worden, kan helpen bij het aanpakken van taken.
  1. Gebruik de Pomodoro-techniek: Deze techniek, waarbij je werkt in intervallen van 25 minuten gevolgd door korte pauzes, kan helpen om je focus te verbeteren en uitstelgedrag te verminderen. Stel binnen deze 25 minuten realistische doelen die haalbaar zijn binnen de korte tijdspanne.
  1. Beloon jezelf: Een positieve beloning kan motiverend werken. Stel op voorhand een beloning voor jezelf om van te genieten bij het voltooien van taken of het bereiken van doelen.
  1. Werk samen met een studiecoach: Soms kan externe hulp het duwtje in de rug geven die jij nodig had. Een studiecoach kan je ondersteunen, motiveren en helpen bij het ontwikkelen van effectieve studiegewoonten.

Zelf last van uitstelgedrag en kan je het maar niet overwinnen? Onze coaches helpen je graag! Contacteer ons via info@re-mind .be of 056 29 80 70.