5 fabels & feiten over studeren

feit of fabel

Heb je je ooit afgevraagd welke informatie klopt en welke niet als het gaat om studeren? In deze blog gaan we kijken naar vijf feiten en fabels over studeren. Soms horen we dingen die op waarheid lijken te berusten, maar eigenlijk niet kloppen. Of je nu een student bent die op zoek is naar efficiëntere studiemethode of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe leren echt werkt, lees verder terwijl we de echte waarheid onthullen en onjuiste ideeën rechtzetten.
 

  1. Iedere student leert op dezelfde manier.

Fabel

 Iedere persoon heeft een andere studeermanier of een andere techniek om beter te onthouden. Wat voor jou werkt zal misschien niet werken voor iemand anders. Zo zal jij misschien heel veel onthouden door iets te noteren maar iemand anders kan bijvoorbeeld beter leren door de leerstof luidop te zeggen. Iedereen verwerkt dus informatie op een andere manier en dit is vrij logisch omdat iedereen cognitief verschilt van elkaar. Zo heeft het namelijk ook weinig zin om samenvattingen van een andere persoon te gebruiken.

  1. Handgeschreven notities zijn beter dan getypte.

Feit.

Uit onderzoek blijkt dat je meer informatie verwerkt wanneer je schrijft dan dat je het typt op je laptop. Typen is namelijk een stuk sneller dan schrijven, doordat het sneller gaat ben je minder bewust bezig met het activeren van je hersenen. De mindere snelheid van het schrijven levert dus wel voordelen op.

  1.  Je presteert beter wanneer je stress hebt.

Feit en fabel

Of je al dan niet goed presteert zal afhangen van de hoeveelheid stress die je precies hebt. Een aannemelijke hoeveelheid stress zal je adrenaline namelijk verhogen. Adrenaline zorgt ervoor dat je meer energie hebt maar ook dat je alertheid gestimuleerd word. Onderzoek heeft dit namelijk aangetoond dat je beter kunt waarnemen en dat het geheugen tijdelijk verbeterd wordt door adrenaline. Maar helaas wanneer je teveel stress ervaart kan je angstig gaan worden en kan je zelf blokkeren of een black-out krijgen.

  1. Slapen is belangrijk om beter te leren.

Feit

Voldoende slapen is heel belangrijk om leerinhoud te kunnen opslaan. Slaapgebrek kan ervoor zorgen dat je namelijk minder geconcentreerd kan leren. Hierdoor zal het dus moeilijker worden om nieuwe informatie te leren en te onthouden. Slapen is dus van cruciaal belang voor goede leerprestaties.

  1. Leerinhoud samenvatten is een goede studiemethode.

Feit en fabel

Samenvatten kan een goede studiemethode zijn. Zoals eerder gezegd heeft iedere student een andere manier op leerinhoud te verwerken. Samenvatten vraagt daarnaast heel veel tijd en levert niet altijd het beste resultaat aangezien je vaak klakkeloos inhoud van de cursus overneemt in de samenvatting. Samenvatten kan wel wanneer je actief aan de slag gaat tijdens het samenvatten en je de samenhang van de inhoud & titels van de cursus begrijpt. Vergeet zeker niet om de inhoud te noteren in je eigen woorden, zo onthoud je die nog beter!

Nu je de waarheid ontdekt hebt kan je op de juiste manier aan slag met studeren. Wens je toch nog ondersteuning bij het leren? Onze coaches kunnen je verder helpen met studiecoaching op maat. Neem contact op via 056 29 80 70 of info@re-mind.be.