De 6 grondfundamenten voor het opbouwen van een succesvolle onderneming

onderneming

Het idee krijgen om een succesvolle onderneming te starten is vaak snel gebeurd. Het effectief opstarten en uitbouwen van de onderneming is dan weer een lange weg met veel ups en downs. Om je te helpen met het op- en uitbouwen van je bedrijf geven we je graag de 6 grondfundamenten van het ondernemen mee.

Missie & visie

Ben je net startend met je onderneming of heeft je bedrijf nood aan verandering? Dan is het verstandig om een duidelijke missie en visie uit te werken. Wat wil je bereiken met het bedrijf, hoe wil je dit bereiken en welke nood kun je uit de wereld helpen met je onderneming?

Eens je de missie en visie hebt uitgewerkt is het belangrijk om die uit te dragen in communicatie naar je klanten, werknemers, partners,… Het wordt deel van de identiteit van de onderneming.

Sterke waarden & cultuur

Duidelijke waarden, normen en een duidelijke bedrijfscultuur hebben is zeer belangrijk. Het zegt veel over wie je bent als onderneming. Wat nog belangrijker is dat je medewerkers zoekt die passen binnen je cultuur en dat je mensen vindt die ook de bedrijfsnormen uitdragen. Ze zijn de ambassadeurs van je bedrijf, ze moeten dus passen in het totaal plaatje.

Streef steeds naar klantgerichtheid

Klant is koning. Het is een cliché maar klantgericht te werk gaan is bijzonder belangrijk in het opbouwen van een duurzame relatie met je klanten. Open communiceren, goed reageren op vragen/klachten, informatie aanbieden en je klanten belonen,… Stuk voor stuk sleutelelementen om je klant de service te geven die ze nodig hebben en verwachten. De positieve reactie van een klant is onbetaalbaar en zal je geloofwaardigheid als bedrijf enkel ten goede komen.

Sterk leiderschap en sterk team

Je team heeft leiderschap en ondersteuning nodig. Door sterk en goed leiderschap krijgt je team meer motivatie en heeft het een duidelijke richting om uit te varen. Zonder leiderschap is het schip stuurloos en kan er veel misgaan.

Hetzelfde geldt langs de andere kant. Als leider heb je een sterk team nodig. Een team waar alle hoofden in dezelfde richting kijken en die werken als een geoliede machine. Zonder het sterk team geraak je geen stap verder.

Zorg voor een financiële stabiliteit en planning

Zorg dat de onderneming financieel stabiel is. Geef geen nodig geld uit en geef vooral geen geld uit aan zaken die niet belangrijk zijn voor de werking van de onderneming. Zorg dat er een duidelijk plan is met een planning bij grote investeringen of projecten. Twee simpele tips die te vaak genegeerd worden en waardoor een onderneming kan zinken.

Ondernemerschap en innovatie staan voorop

Stilstaan is achteruitgaan. Het ondernemerslandschap verandert continu en het is belangrijk om mee te zijn met je tijd. Je moet zeker niet telkens het nieuwste van het nieuwste hebben. Maar een onderneming die mee is met zijn tijd kan efficiënter werken en is future proof. Het zorgt daarnaast ook voor een aantrekkelijke uitstraling voor (potentiële) werknemers en partners/klanten.

Door tijd en ruimte te maken om deze fundamenten te integreren in je onderneming kan je als ondernemer een stevige basis voor succes en groei leggen. Heb je hierbij behoefte aan persoonlijke ondersteuning? Onze ervaren businesscoaches staan klaar om je te helpen. Neem zeker contact met ons op via info@re-mind.be of 056 29 80 70 voor maatwerkadvies.