Hoe faalangst de weg naar succes bemoeilijkt

faalangst

Iedereen streeft naar succes en goede prestaties. Of het nu gaat om professionele doelen, persoonlijke ambities of academische of sportieve prestaties, iedereen wil uitblinken. De weg naar succes is natuurlijk nooit vanzelfsprekend en brengt ook zijn moeilijkheden met zich mee. Faalangst kan één van die moeilijkheden zijn. Het is een probleem dat vele mensen ervaren. Daarom onderzoeken we in deze blog waarom presteren moeilijker wordt door faalangst en hoe je ermee om kan gaan.

Het zit hem in de naam

Faalangst is een intense angst om te falen of bepaalde verwachtingen niet te kunnen inlossen. Het leidt al snel tot negatieve gedachten en gevoelens van onzekerheid. Sterker nog, in extreme gevallen kunnen lichamelijke spanningen optreden. Het kan zich voordoen in verschillende situaties, zoals examens, presentaties of competitieve evenementen.

Van waar komt mijn faalangst?

Faalangst komt natuurlijk niet uit het niets en is vaak het gevolg van een bepaalde eigenschap of een slechte ervaringen uit het verleden. Veel mensen leggen de lat te hoog voor zichzelf en hebben een te perfectionistische mindset. De buitensporige eisen leiden er vaak toe dat elke kleine tekortkoming aanvoelt als een complete mislukking.

Het omgekeerde is vaak ook waar. Mensen die last hebben van faalangst onderschatten hun eigen kunnen en bekritiseren zichzelf constant. Ze hebben enkel het ergste scenario in gedachten en geloven niet in hun eigen capaciteiten. Dit kan leiden tot verlamming, angst en ten slotte het vermijden van uitdagingen.

Faalangst bestrijden

Faalangst bestrijden is geen koud kunstje. Het vergt veel tijd en bakken inzet. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen om faalangst te verminderen:

· Hou je negatieve gedachten in de gaten. Probeer ze te identificeren, op deze manier kan je er in de toekomst sneller op inspelen eens ze weer naar bovenkomen. Het is dan het moment om jezelf eraan te herinneren dat fouten maken menselijk is en het leerkansen biedt om te groeien.

· Een goede voorbereiding is het halve werk. Een goede voorbereiding die tot in de puntjes is uitgewerkt, biedt zekerheid. Het is een extra hulplijn om op terug te vallen wanneer faalangst dreigt op te spelen.

· Ontspannen moet je leren. Ontspannen is een van de beste methoden om faalangst te bestrijden. Jammer genoeg telt doelloos scrollen op TikTok niet als ontspanning. Zaken zoals diepe ademhalingen, een blokje omwandelen of zelf 10 minuutjes mediteren wel. Ze helpen je zowel lichaam als geest te ontspannen.

· Stel realistische doelen. Met een plan van aanpak en enkele haalbare doelen in de hand kom je al een eind ver. Verdeel alle taken in kleine stukjes. Zo kan je sneller zaken afvinken en bereik je sneller een gevoel van succes.

Belangrijk om te onthouden is dat faalangst bij zowat iedereen wel eens voorkomt. Met bovenstaande tips heb je nu echter wel enkele middeltjes om er de strijd mee aan te gaan!

Op zoek naar professionele begeleiding om aan je faalangst te werken? Geef ons een seintje via info@re-mind.be of 056 29 80 70.