Hoe herken je een leerstoornis?

Kind vraagt om hulp

Iedereen leert op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Voor sommige kinderen en volwassenen verloopt het leerproces iets complexer. Zo beïnvloeden leerstoornissen de manier waarop je informatie opneemt en verwerkt. Een leerstoornis is namelijk een neurologische aandoening die moeilijkheden veroorzaakt bij het leren van bepaalde vaardigheden, zoals lezen, schrijven, rekenen of luisteren. In dit blogbericht bespreken we kort de meest voorkomende leerstoornissen, hun impact op het leerproces, en hoe ze herkend en ondersteund kunnen worden.

Dyslexie

Dyslexie is een veelvoorkomende leerstoornis, en wordt ook wel eens woordblindheid genoemd. Met dyslexie ervaar je moeilijkheden met lezen, spelling en schrijven.

Hoe beïnvloedt dit het leerproces?

  • Je hebt een trager leestempo waardoor je moeilijker grote hoeveelheden tekst binnen een bepaalde tijd kan doornemen.
  • Je hebt moeite met begrijpend lezen, dit kan leiden tot een onvolledige of verkeerde interpretatie van een tekst.
  • Spellingsproblemen kunnen het schrijven van opdrachten bemoeilijken.

Dyscalculie

Dyscalculie is de tegenhanger van dyslexie en houdt in dat rekenen en wiskunde moeizamer verloopt voor jou.

Hoe beïnvloedt dit het leerproces?

  • Wiskunde is op zich al een complex vak. Wanneer je er meer moeite mee hebt om wiskundige problemen te begrijpen, kan dit leiden tot frustratie en angst voor wiskunde.
  • Ook wiskundige formules onthouden, kloklezen, hoofdrekenen zijn een pijnpunt.
  • Grafieken en tabellen juist interpreteren, is ook geen simpele karwei. Dyscalculie maakt dit nog iets lastiger.

Dysgrafie

Deze stoornis slaat op het verminderd vermogen om te schrijven. Concreet houdt dit in dat je nauwelijks leesbaar schrijft en/of dat het schrijftempo veel lager ligt dan normaal. Hierdoor kunnen er ook problemen optreden met spelling en teksten schrijven.

Hoe beïnvloedt dit het leerproces?

  • Voor leerkrachten kan het een uitdaging zijn om het moeilijk leesbare handschrift te ontcijferen en zo het werk van de student te lezen en te beoordelen.
  • Je hebt moeite met je gedachten op papier te zetten kan leiden tot matige schriftelijke opdrachten.
  • Ook spellingsproblemen kunnen de leesbaarheid verkleinen waardoor de context van het geschreven werk verloren gaat.

Non-verbale leerstoornis (NLD)

Deze stoornis gaat helemaal niet over taal of getallen, maar over het non-verbale gedrag. Zo is iemand met NLD verbaal wél sterk, maar kan hij moeilijk non-verbale signalen oppikken en juist interpreteren of reageren. De toon tijdens gesprekken zal ook eerder monotoon zijn met een slechte articulatie.

Hoe beïnvloedt dit het leerproces?

  • Verkeerde signalen oppikken kunnen leiden tot misverstanden en sociaal ongemakkelijke situaties.
  • Ruimtelijk inzicht en ook het inzicht in oorzaak-gevolg zijn zwak en kan het lezen van figuren zoals diagrammen en grafieken bemoeilijken.
  • Door NLD heb je een zwakke fijne motoriek waardoor zelfs vanzelfsprekende taken onhandig of houterig verlopen.

AD(H)D

Wanneer je ADHD hebt, kan je je moeilijker concentreren en ben je snel afgeleid. Je vertoont impulsief gedrag, slaagt er niet in om een opdracht af te maken en kan moeilijk stil blijven zitten. Natuurlijk komt ADHD in verschillende vormen voor. Zo heb je ook ADHD-I (ook wel ADD genoemd) waarbij je denkgedrag chaotischer verloopt en je vergeetachtig bent.

Hoe beïnvloedt dit het leerproces?

  • Door de bijhorende concentratieproblemen kan je heel wat belangrijke info missen.
  • Het is moeilijker om instructies te volgen en taken af te werken.
  • Het hyperactief gedrag kan als storend en afleidend ervaren worden in de klas.

Lees zeker onze eerdere blog over ADHD met tips die kunnen helpen bij het studeren.

Ondersteuning en begeleiding

Leerstoornissen kunnen een grote invloed hebben op het leerproces. Ze kunnen leiden tot frustratie, angst en een verminderde motivatie bij leerlingen. Maar wie een leerstoornis heeft, is daarom niet minder intelligent. Als ouder, onderwijzer of leerling is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste studiemethode en ondersteuning. Iedereen heeft het potentieel om te leren en te slagen, en met de juiste hulp kan dit maximaal worden bereikt.

Wist je dat Re-Mind ervaringsworkshops aanbiedt? Wij voorzien opleidingen op maat aan scholen om zo te leren omgaan met leerstoornissen of leermoeilijkheden. Of ervaar je zelf moeilijkheden bij het studeren? Re-Mind helpt je graag met zoeken naar je leerproces op maat en begeleidt je bij elke stap. Contacteer ons nu!