Weet jij het antwoord op deze 5 essentiële vragen over examencommissie?

excom

Om vragen te kunnen beantwoorden over de examencommissie moet je weten wat het doet en waarvoor het staat. De examencommissie, middenjury in de volksmond, helpt mensen die geen secundair diploma hebben gehaald via het standaard onderwijssysteem. Een studierichting kiezen en de te kennen leerstof daarvoor vind je op de website van de examencommissie zelf. Via hun platform plan je dan zelf je examens in op de momenten die jou goed uitkomen.

Op die manier kun je geheel op eigen tempo een diploma halen die bij je past!

1.Inschrijven, hoe doe je dat?

Er zijn meerdere manieren om je in te schrijven voor de examencommissie. Zo kun je je inschrijven via de site van de Vlaamse overheid waar je een lang stappenplan vindt en waar je je uiteindelijk kunt inschrijven voor een studierichting.

Een gemakkelijkere en persoonlijkere manier is via Re-Mind. We helpen je via een intakegesprek verder, schrijven je in en zorgen dat je de begeleiding op maat krijgt die je nodig hebt om het beste resultaat te behalen.

2.Wat moet je doen om een examen te mogen maken?

Je moet ingeschreven zijn, dat is een eerste stap. Eens dat gebeurd is en je het inschrijvingsgeld hebt betaald kan je de examens die je wilt maken inplannen. Je kunt examens maken volgens het tempo die je zelf voor ogen hebt. Per vak krijg je 3 kansen per jaar.

Om te voldoen aan de voorwaarden moet je uiteraard ingeschreven zijn in de juiste onderwijsinstelling. Als je het standaardonderwijssysteem volgt, kun je logischerwijs geen examen maken via de examencommissie.

3.Kun je een examen aanvragen met een speciaal statuut?

Jazeker! Als je extra ondersteuning nodig hebt kan je via het examencommissie platform een gemotiveerd attest aanvragen. Als ze de aanvraag goedkeuren heb je recht op bepaalde ondersteunende maatregelen.

Let wel op, bij het plannen van je examens moet je er voor zorgen dat je ze in de aparte ‘GA-categorie’ plant. Plan je ze buiten deze categorie, dan vervalt het recht op ondersteuning.

Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor mensen met een leerstoornis of een functiebeperking. Om erkend te worden als bijzonder statuut onder deze vormen moet je een bewijs bezorgen aan de examencommissie. Dit kan gaan van een diagnostisch attest van het CLB tot een verslag van een M-decreet of attesteringsformulier.

Deze papieren dien je in bij de inschrijving bij de zorgprocedure. De behandeling van je vraag kan een week duren, dus houd daar zeker rekening mee!

4.Zijn er studiegidsen of aanbevolen materialen beschikbaar voor examenvoorbereiding?

Verschillende sites hebben meerdere voorbeeldexamens. Die dienen vaak louter en alleen om te tonen hoe een examen kan verlopen en geven niet het niveau van de examens weer. Staar je er dus zeker niet blind op zodat je geen vertekend beeld krijgt.

Via het platform van de examencommissie krijg je wel proefexamens die het niveau weerspiegelen. Wil je dus nagaan of je de leerstof onder de knie hebt? Maak dan zeker die examens eens.

5.Hoelang duurt het voordat je jouw examenresultaten ontvangt?

Wanneer je de resultaten van je examens kent hangt af van enkele factoren. Was het een groot examen, deden er veel mensen mee aan het examen,… Je mag er wel altijd van uitgaan dat je je resultaten binnen de 30 dagen hebt.

Dat kan lang aanvoelen maar indien je slecht nieuws krijgt heb je nog meer dan genoeg tijd om je examens opnieuw in te plannen.

Via de examencommissie je diploma halen is een zeer goed systeem. Het enige nadeel is dat je heel veel zelfstandig moet uitzoeken en inplannen. Dat kan ervoor zorgen dat je afhaakt na een tijd en dat zou zonde zijn. Om te voorkomen dat dit gebeurt en je de optimale begeleiding te verzorgen staan de Re-Mind coaches allemaal voor je klaar! Heb je hulp nodig bij een vak, de hele opleiding of wil je extra uitleg over de examencommissie? Neem dan zeker contact op via 056 29 80 70 of info@re-mind.be en dan helpen we je graag verder!