Boost je concentratie met deze 7 tips

student, concentratieprobleem

Heb je moeite om geconcentreerd te blijven tijdens het studeren? In een digitale wereld vol afleidingen en prikkels is het moeilijk om je focus te bewaren. Maar geen zorgen, want of je nu studeert voor een examen of werkt aan een grote opdracht, deze tips helpen je om je concentratie te verbeteren én te behouden.

1. Creëer een geschikte studieomgeving

Studeer je beter in groep of toch liever alleen? Kies een studieplek waar je je het comfortabelst bij voelt. Zorg er ook voor dat je bureau opgeruimd is en dat het geen extra afleidingen bevat. Een goede bureaustoel, natuurlijk licht en een rustige omgeving zijn een must voor je concentratie.

2. Maak een realistische studieplanning

Een planning is key wanneer je studeert, maar zorg ervoor dat die realistisch blijft. Stel duidelijke doelen op, houd een haalbare timing voor ogen en las voldoende pauzes in. Dankzij een goeie planning ga je meer gefocust en gemotiveerd zijn.

3. Gebruik de Pomodoro-techniek

Pomowatte? Nee het zijn geen tomaten, maar het is een bekende methode om je concentratie te verbeteren. Concreet houdt dit in dat je 25 minuten geconcentreerd werkt, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. Na vier sessies neem je een langere pauze van 15 tot 30 minuten. Deze techniek helpt je om je energie te behouden en vermoeidheid te voorkomen.

4. Beperk afleidingen

Tijdens het studeren is alles veel interessanter dan je lesmateriaal. Probeer daarom al je sociale media af te sluiten, meldingen uit te schakelen en interessante websites te vermijden. Lukt het je niet om hiervan afscheid te nemen? Stel dan focustijd of beperkingen in op je gsm en installeer browserextensies op je computer die deze afleidingen tijdelijk blokkeren.

5. Oefen mindfulness en meditatie

Mindfulness en meditatie trainen je geest om in het moment te blijven en afleidingen te negeren. Een ideaal hulpmiddel wanneer je gefocust wil blijven! Zelfs een paar minuten per dag kunnen al een groot verschil maken. Probeer daarom enkele ademhalingsoefeningen of een korte meditatiesessie voordat je begint met studeren.

6. Werk met beloningen

Af en toe jezelf belonen geeft niet alleen jezelf een boost, maar is ook een goeie motivator. Leg jezelf doelen op en voorzie beloningen zoals een korte pauze, een snack of een aflevering van je favoriete serie.

7. Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Een goede nachtrust en voldoende slaap zijn de belangrijkste factoren voor je concentratie. Maar ook ontspanning mag hier niet ontbreken. Neem voldoende rust door een ontspannende activiteit in te plannen en ga niet te laat slapen. Zo ben je de volgende dag klaar om met een fris hoofd en volle focus verder te gaan!

Wil je nog wat extra hulp bij het studeren? Snap je een vak niet zo goed? Of zoek je nog een goeie studieplek? Kom langs bij ons of contacteer ons via info@re-mind.be.