De ultieme studiegids voor jouw eerste blokperiode

studeren

De eerste keer blokken is voor elke hogeschoolstudent een beetje tasten in het duister. Hoewel je ongetwijfeld al eens met je neus tussen de boeken zat op de middelbare school is zo’n blokperiode in het hoger toch andere koek. Je was een semester lang verantwoordelijk voor je eigen notities en cursussen en ook de handige leidraad die leerkrachten je vroeger meegaven, valt nu plots weg. Maar maak je geen zorgen, met de juiste aanpak kan deze periode heel productief worden. Hier zijn enkele tips en tricks die je ongetwijfeld zullen helpen door je eerste blokperiode heen te komen:

  1. Maak een planning

Je hebt het ongetwijfeld al 1000 keer gehoord: een goeie planning is de sleutel tot succes. Daar hebben wij bij Re-Mind niets tegen in te brengen. Een realistische studieplanning houdt rekening met studiesessies en persoonlijke verplichtingen maar houdt ook tijd vrij voor ontspanning. Zorg hier voor afgebakende studieblokken met pauzes om je concentratie op peil te houden.

  1. Vind de juiste studieplek

Niet iedereen studeert het beste alleen op zijn bureau. Soms kan de sociale druk van mensen rond je die studeren|werken een handig duwtje in de rug zijn. Ontdek voor jezelf waar jij het beste kan studeren. Vaak organiseert jouw gemeente of stad wel een studielokaal in de lokale bibliotheek of zijn er ook wel (lokale) bedrijfsinitiatieven.

  1. Gebruik actieve studiemethoden

Probeer tijdens het studeren niet alleen te lezen maar maak samenvattingen, mindmaps of flashcards. In het hoger ligt de focus bij examens vaak op het begrijpen en kunnen toepassen van de leerstof. Klakkeloos theorie uit het hoofd studeren heeft hier dus minder effect. Actief bezig zijn met de leerstof verwerken kan beter helpen met het begrijpen en onthouden ervan.

  1. Voorkom uitstelgedrag

Elke doorwinterde student kan erover getuigen: uitstelgedrag. Aan het begin van de blok lijken de examens nog zo ver weg. Het is dan ook heel gemakkelijk om toch nog een extra dagje ‘congé’ te pakken. Stel daarom voor jezelf kleine doelen en behaal deze stap voor stap. Beloon jezelf na elk doel om zo gemotiveerd te blijven.

  1. Zorg voor jezelf

De impact van blokperiodes mag niet onderschat worden. Zorg daarom ook goed voor jezelf. Zorg voor voldoende slaap, probeer zoveel mogelijk gezond te eten en beweeg voldoende. Een gezonde geest en een gezond lichaam gaan hand in hand en zorgen uiteindelijk voor een betere concentratie en betere prestaties.

  1. Maak een examenstrategie

Leer niet enkel de inhoud vanbuiten, maar oefen ook met mogelijke examenvragen en maak proefexamens om vertrouwd te geraken met het soort vragen dat je kan verwachten.

Belangrijk om te onthouden is dat iedereen zijn eigen studiemethode heeft. Wat voor een vriend of vriendin werkt, werkt daarom niet voor jou. Experimenteer, wees geduldig en blijf gemotiveerd. Weet je zelf niet goed hoe begonnen? Laat onze coaches je helpen. We zorgen voor een aanpak op maat voor elke student, afgestemd op jouw noden en wensen. Contacteer ons via info@re-mind.be of 056 29 80 70.