Examenvrees overwinnen: 5 tips om te slagen voor je examens via de examencommissie

examenvrees, examens, stress

Examenvrees kan een grote hindernis vormen voor studenten die hun examens via de examencommissie afleggen. Deze angst kan niet alleen je prestaties belemmeren, maar ook je zelfvertrouwen naar beneden halen. Gelukkig zijn wij er met een aantal tips om je examenvrees te overwinnen.

1. Begrijp de oorzaken van examenvrees

De eerste stap is begrijpen waarom je zo bang bent voor je examens. Dit kan voortkomen uit onzekerheid en de twijfel die je hebt of je het lesmateriaal voldoende beheerst. Ook kan je faalangst hebben of bang zijn om anderen teleur te stellen. Eerdere negatieve ervaringen met examens kunnen opnieuw deze negatieve gevoelens oproepen. Door de oorzaak te weten van je angst, kan je stappen ondernemen om je examenvrees aan te pakken.

2. Bereid je grondig voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij examens. Maak in de eerste plaats een studieplanning op die al ver voor het examen gepland is. Verdeel de leerstof en stel realistische doelen op. Combineer ten slotte diverse leermethoden door te lezen, samen te vatten, oefenvragen te maken, anderen op te vragen en natuurlijk regelmatig te herhalen, zo verwerk je de info op verschillende manieren.

3. Wees positief

Een positieve mindset brengt je al een stuk verder, dat is ook het geval tijdens het studeren. Geef jezelf af en toe een peptalk door dingen te zeggen als “Ik kan het” of “Ik ben goed bezig”. Zo geef je je zelfvertrouwen een boost en geef je negatieve gedachten geen kans.

4. Blijf realistisch

Het is belangrijk om enthousiast te zijn, maar je mag niet te overenthousiast worden. Zo is het beter om steeds realistisch te blijven, want je weet nooit wat er zal gevraagd worden tijdens een examen. Wees dus voorbereid op verrassingen en leg jezelf ook geen te hoge verwachtingen op.

5. Zoek ondersteuning

Je staat er niet alleen voor. Zoek steun bij anderen zoals medestudenten, studiegroepen, familie of vrienden. Zij kunnen je helpen, motiveren en je angsten laten verdwijnen. Of schakel professionele hulp in zoals Re-Mind, wij helpen je om je examenvrees aan te pakken en je studievakken beter te begrijpen.

Examenvrees is normaal, maar kan overwonnen worden. Pas deze tips toe en je kan met vertrouwen je examens via de examencommissie tegemoet gaan. Wil je toch liever wat extra hulp om je examenvrees te overwinnen of heb je nood aan extra studiebegeleiding? Reken op onze coaches!