Help! Ik geraak geen wegwijs uit het nieuwe studieaanbod

studieaanbod

De start van het nieuwe schooljaar lijkt nog wel veraf, maar toch komt 1 september steeds dichterbij. Over precies drie weken worden we op sociale media vast en zeker opnieuw overstelpt met foto’s van kinderen op hun eerste schooldag met een nieuwe boekentas en een blinkende outfit.

Misschien moet je dit jaar wel een nieuwe studiekeuze maken? We merken dat ouders en hun kinderen het moeilijk vinden om wegwijs te geraken in het nieuwe studieaanbod van het middelbaar onderwijs . Dit vernieuwde studieaanbod in de eerste en tweede graad kwam er naar aanleiding van de vernieuwde onderwijsdoelen in het kader van de modernisering van het secundair onderwijs.

Dit jaar worden de onderwijsdoelen geïmplementeerd in het derde middelbaar en wordt dus ook in deze graad het studieaanbod aangepast. Geraak je er niet aan uit en heb je geen idee welke studierichting je volgend jaar moet kiezen? Wij zetten nog eens de belangrijkste punten op een rijtje.

De nieuwe studierichtingen gaan uit van drie finaliteiten. Deze geven duidelijk aan waarop een leerling wordt voorbereid:

  • Doorstroomfinaliteit: je wordt voorbereid op een vlotte doorstroom naar het hoger onderwijs (professionele en academische bachelor)
  • Dubbele finaliteit: je wordt voorbereid op een vlotte doorstroom naar het hoger onderwijs (Se-n-Se, graduaatsopleiding of professionele bachelor) én de arbeidsmarkt
  • Arbeidsmarktfinaliteit: je wordt voorbereid op een vlotte doorstroom naar de arbeidsmarkt.

Binnen elke finaliteit kunnen de leerlingen dan weer kiezen voor een opleiding binnen acht studiedomeinen: taal en cultuur, STEM, economie en organisatie, maatschappij en welzijn, kunst en creatie, land- en tuinbouw, sport en voeding en horeca. Daarnaast zijn er ook een aantal domein overschrijdende opleidingen.

De Vlaamse overheid maakte een leuke tool waarin je per domein kan ontdekken welke mogelijkheden er zijn binnen welke finaliteit. Per studierichting kan je ook zien welke doorstromingsopties je hebt in de derde graad. Bekijk na het maken van je keuze zeker op de websites van de scholen of je die specifieke richting bij hen kan volgen.

Geraak je er nog altijd niet helemaal aan uit? Dan kan dit filmpje je misschien wel verder helpen of maak een afspraak. Dan gaan we samen even door het aanbod en kijken we welke opleiding het best bij jou past.