Nieuwe coachopleiding: studiebegeleiding

Studiebegeleiding

Wie bij Re-Mind als coach aan de slag gaat, krijgt bij opstart een in-house coachopleiding. Coaches ondersteunen dankzij hun expertise trajecten studiecoaching en | of examencommissie. Om ze aanvullend ook onze visie en waarden te kunnen meegeven, worden ze intern opgeleid. Tijdens deze opleiding staan we stil bij de aanpak van een coachsessie en de belangrijkste aandachtspunten. Op deze manier trekken we allemaal aan hetzelfde zeil.

Op vraag van de coaches organiseren we dit jaar een nieuwe, aanvullende opleiding. Zij waren vragende partij om vooral tijdens de sessies studiebegeleiding nog sterker in hun schoenen te staan en meer grip te hebben op het drieluik planning – methode – attitude. De opleiding staat stil bij verschillende theoretische kaders en hoe je deze tijdens een coachsessie kan toepassen. 

Starten doen we bij de theoretische grondslagen voor het coachen van jongeren. Dawson & Guare bespreken in hun werk hoe je een coachsessie succesvol invult: hoe laat je jongeren tot inzicht komen, welke afspraken kan je maken… Deze tips en tricks nemen we mee in concrete toepassingsvormen voor de coachsessies.

In een tweede deel vestigen we kort de aandacht op de neurologische werking van de hersenen en de invloed daarvan op leren. Kortom kijken we even onder de motorkap van de hersenen. Waarom is dit zo belangrijk bij studiecoaching? Op basis van studies over de werking van de hersenen worden soms verkeerde conclusies genomen. Deze neuromythes promoten studiemethodes die niet correct zijn. Zo wordt bijvoorbeeld geopperd dat het kortetermijngeheugen getraind kan worden met braingames om zo de algemene prestaties te verhogen. Helaas is dit in de realiteit niet het geval.

Aansluitend bestuderen we de warme en koude executieve functies en hoe de werking van de hersenen in relatie staat tot hoe je dingen aanpakt: leren organiseren, plannen, studiemethodes bepalen… Met al deze informatie in het achterhoofd, worden in de laatste fase van de opleiding werkvormen besproken die kunnen worden behandeld met de student. Specifiek gaan we dieper in op die exacte methodes die de executieve functies kunnen stimuleren.

Ben jij al coach bij Re-Mind en wil je je nog beter wapenen tijdens de sessies studiebegeleiding? Sluit dan op 25 oktober aan bij deze gratis opleiding. Inschrijven kan via een mailtje naar eva@re-mind.be.

Ben je nog geen coach, maar lijkt deze job je op het lijf geschreven? Solliciteren kan met cv en motivatiebrief bij eva@re-mind.be.