Opleiding in de kijker: secretariaat-talen

secretariaat-talen

Is communicatie jouw ding? Hou je wel van wat administratief of ICT werk? Dan is de richting secretariaat-talen echt iets voor jou. De examencommissie secundair onderwijs biedt een aantal richting aan waarbij talen een belangrijke rol spelen, zoals moderne talen (aso), handel (tso) en pr & onthaal (tso), maar bij secretariaat-talen is vooral de combinatie talen, informatica en rechtsvakken interessant.

De drie tso-richtingen bieden naast Nederlands, Frans en Engels ook nog Duits aan. Hierdoor heb je een ruime talenkennis die je vooral in praktische situaties, zoals in de bedrijfswereld, kan inzetten. Zou je liever ook wat bijleren over cultuur, taal en communicatie? Dan kies je beter voor moderne talen (aso).  Daarnaast focust deze studierichting in tegenstelling tot handel niet op economische vakken, maar wel op kantoortechnieken, informatica en rechtsvakken die je optimaal voorbereiden op een administratieve functie.

Wat geeft de toekomst voor de opleiding secretariaat-talen?
Dankzij de focus op zakelijke communicatie en de bedrijfsgerichte secretariaatsvorming kan je in heel wat secretariaatsfuncties en administratieve diensten worden ingezet.

Na het zesde jaar secretariaat-talen kan je bijvoorbeeld doorstromen naar een 7de jaar administratie vrije beroepen, verkoop en distributie of commercieel webverkeer. Binnen de professionele bachelors zijn vooral bedrijfsmanagement en communicatiemanagement populair. Binnen deze opleidingen zijn er heel wat afstudeerrichtingen mogelijk: van eventmanagement en marketing tot public relations en commerciële communicatie.

De logische stap na secretariaat-talen is de keuze voor een bacheloropleiding. Men raadt dan ook aan om bij interesse in een masteropleiding eerst een bacheloropleiding af te ronden en daarna via een schakeljaar door te stromen. Wil je meer informatie over de ondersteuning die wij aanbieden bij examencommissie? Neem dan een kijkje op deze pagina of maak een afspraak.