7 tips voor productieve studiepauzes

studiepauzes, productiviteit

Studeren vraagt veel van je fysieke en mentale energie. Daarom zijn pauzes van cruciaal belang. Maar hoe zorg je ervoor dat je je pauze optimaal benut en je je terug herladen voelt om verder te gaan? Wij geven je enkele tips voor productieve studiepauzes die je concentratie verbeteren.

1. Plan je pauzes

Na 50 minuten neemt je productiviteit af. Studeer in blokken van 50 minuten en neem dan 5 tot 10 minuten pauze. Zo onthoud je je leerstof beter en ben je met een fris hoofd klaar voor het volgende deel!

2. Doe een powernap

Dutjes, iedereen doet het graag. Maar een korte powernap doet ook wonderen voor je lichaam. Zo verhoogt het de productiviteit en de focus, genoeg redenen om wat extra slaap in te halen dus!

3. Maak een praatje

Het is zo aanlokkelijk om tijdens je pauze je gsm boven te halen en gewoon te scrollen … Foei! Vermijd schermen en babbel eens met je ouders, vrienden, kotgenoten, … Dit sociaal contact maakt de stoffen oxytocine en serotonine aan waardoor je je instant beter én minder eenzaam voelt. Zo ontsnap je ook even aan je boeken en vergeet je je zorgen, heerlijk toch?

4. Mediteer!

Het is goed tegen stress, vermoeidheid en slapeloosheid. Voor het studeren, is meditatie een goeie manier om je begrijpend lezen te verbeteren. Ook ben je na zo’n meditatiesessie minder snel afgeleid en zal je dus productiever en gefocust kunnen studeren.

5. Of bewegen is ook goed

Is mediteren niet echt je ding? Ook sporten heeft een positieve invloed op je studiegedrag. Zo kan je wandelen, lopen, rolschaatsen, fietsen of een snelle work-out doen. Door kort te stretchen en te sporten, maak je je hoofd leeg en ontspannen je spieren. Je lichaam zal je ongetwijfeld dankbaar zijn!

6. Hydrateer voldoende en eet gezond

Water, water en water! Het is essentieel, maar toch vaak vergeten. Zeker wanneer je in een gefocuste studeerbui zit, is het vaak moeilijk om voldoende water te drinken. Ook wat je eet, heeft invloed op je lichaam. Zo kies je beter voor gezonde snacks zoals fruit, noten, yoghurt of snackgroenten. Dit houdt je energieniveau stabiel en bevordert je concentratie.

7. Doe iets leuks!

Tijdens het studeren, is het belangrijk om af en toe iets te doen waar je gelukkig van wordt. Luister naar muziek, zing luidkeels mee, doe een dansje, speel met je huisdier, … Het verbetert onmiddellijk je humeur en geeft je de nodige energie en motivatie om er terug in te vliegen.

Als je extra hulp nodig hebt, kan Re-Mind Studiecoaching je ondersteunen. Neem gerust contact met ons op via info@re-mind.be of bel naar 056 29 80 70.