Bescherm je onderneming tegen cyberaanvallen

cybersecurity

Steeds meer bedrijven en organisaties krijgen met cyberaanvallen te maken. Zo legden hackers begin mei urenlang de websites plat van ruim 200 organisaties waaronder de overheid en universiteiten. Hierdoor kwamen o.a. de reservaties voor vaccinatie tegen Covid-19 in gevaar, maar ook tax-on-web was niet beschikbaar en studenten en ambtenaren die telewerkten, konden niet inloggen.

Hoe kan je zo’n cyberaanval voorkomen? Vooral door in te zetten op cyber security: het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerk en gegevens tegen schadelijke aanvallen. Toch is het niet zo eenvoudig om je gegevens te beschermen en bestaan er een heel aantal soorten aanvallen. Een verwittigd man of vrouw is er twee waard. We zetten vier soorten aanvallen op een rijtje en geven je enkele tips om je te beschermen.

Brute force attack
Brute force attack is een aanval waarbij cybercriminelen via trial and error je wachtwoord proberen te raden. Een zwak wachtwoord zoals de naam van je kinderen, je huisdier en verjaardagen kunnen al snel geraden worden. Zorg voor een sterk wachtwoord met cijfers, tekens en alleen medeklinkers. Het wordt al heel wat moeilijker om dit wachtwoord te raden.

Credential Stuffing
Met de credential stuffing tactiek proberen cybercriminelen met je gegevens die ze gehackt hebben in de ene database ook binnen te raken in een andere database.  Met andere woorden, ze gebruiken je wachtwoord van het ene om binnen te geraken in het andere. En meestal lukt dit, want wie gebruikt nu niet vaak dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde paswoord voor verschillende systemen? Variëren in je wachtwoorden is dus de boodschap!

Phising
Phising is een gekende vorm van cybercriminaliteit waarbij je een valse e-mail of sms krijgt waarmee je naar een website gelokt wordt die er verdacht goed uitziet. Daar vragen criminelen dan om je gegevens. Phising wordt steeds professioneler toegepast en het wordt steeds moeilijker om in te schatten of het nu echt is of niet. Contacteer bij twijfel altijd de firma waarvan je een mailtje of sms kreeg en waarschuw je medewerkers dat ze de IT-afdeling contacteren indien zij twijfelen aan de echtheid van een mail.

Malware attacks
Malware attacks zijn de zwaarste vorm van cybercriminaliteit. Bij deze aanval wordt er software geïnstalleerd op je pc zonder dat je het doorhebt. Deze software, een virus of spyware, zorgt er dan voor dat de criminelen contact krijgen met je computer en zo je gegevens bezitten. De enige mogelijke beveiliging hier zijn antivirus programma’s.

Wil je echt inzetten op cyber security? Dan is het nuttig om je medewerkers op te leiden om cyberaanvallen te herkennen én te voorkomen. Wil je graag de mogelijkheden voor een opleiding bespreken met ons businessteam? Maak je afspraak voor een opleiding op maat via contact of 056 29 80 70.