Hoe kan je een studiepartner vinden voor de examencommissie?

Studiebuddy

Studeren voor de examencommissie kan een uitdaging zijn. Omdat je vaak zelfstandig moet werken, kan het lastig zijn om gemotiveerd te blijven en effectief te studeren. Een goede studiebuddy kan je helpen om gefocust te blijven, vragen te bespreken en elkaar te motiveren. Maar hoe vind je nu zo’n studiepartner? Hier zijn enkele mogelijkheden om je zoektocht te vereenvoudigen.

1. Zoek via sociale media naar groepen

Sociale media zijn een krachtig hulpmiddel om in contact te komen met andere studenten. In België zijn er diverse Facebook-groepen specifiek voor studenten die via de examencommissie studeren. Deze groepen bieden een platform om vragen te stellen, studietips te delen, en om samen te werken met anderen die dezelfde doelen hebben. Door actief deel te nemen aan deze groepen kun je mogelijk een studiebuddy vinden die in hetzelfde schuitje zit.

2. Werk samen met studenten uit je netwerk

Misschien ken je al mensen die ook bezig zijn met de examencommissie. Denk aan oude klasgenoten, vrienden van vrienden, of medestudenten die je hebt ontmoet tijdens andere studies. Vraag rond in je netwerk of er anderen zijn die dezelfde examens voorbereiden. Een bekende als studiebuddy kan de samenwerking eenvoudiger maken, omdat er al een vertrouwensband bestaat.

3. Gebruik lokale bibliotheken en studieplekken

In veel steden zijn er bibliotheken en studieplekken waar studenten samenkomen om te studeren. Door hier regelmatig te studeren, kun je andere studenten ontmoeten die zich ook voorbereiden op de examencommissie. Bijna elke stad of gemeente zorgt voor een studielocatie waar je met anderen in contact kunt komen. Het voordeel van samen studeren op een publieke plek is dat je elkaar kunt helpen en motiveren wanneer dat nodig is.

4. Overweeg een studiecoach of begeleider

Als je moeite hebt om zelfstandig een studiebuddy te vinden, kun je ook overwegen om een studiecoach of begeleider in te schakelen. Een studiecoach kan je niet alleen helpen bij het structureren van je studietijd, maar kan je ook in contact brengen met andere studenten. En daarvoor kan je natuurlijk rekenen op Re-Mind!

5. Plan regelmatige studiemomenten

Heb je eenmaal een studiebuddy gevonden? Zorg er dan voor dat jullie regelmatig samenkomen, of dat nu fysiek of online via Zoom, Teams of WhatsApp is. Stel gezamenlijke doelen en bespreek moeilijke onderwerpen samen. Regelmatige feedback en een gedeelde verantwoordelijkheid kunnen ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft en dat je vorderingen maakt.

Wanneer je het beu bent om alleen te studeren, kan je dus een studiebuddy zoeken. En of je nu kiest voor sociale media of persoonlijke connecties, het belangrijkste is dat je een studiebuddy vindt die jou motiveert en ondersteunt. Samen studeren kan niet alleen je kennis vergroten, maar ook de druk verlichten en het studeren aangenamer maken. En zoek je nog extra hulp of een plaats waar je kan studeren? Dan kan je altijd terecht bij Re-Mind!