Maak werk van werkbaar werk

werkbaar werk

Het leven gaat altijd maar sneller en sneller, zowel op professioneel als op privé-vlak. Daarom is het nu belangrijker dan ooit om te investeren in werkbaar werk. In een werkomgeving waar werkbaar werk van toepassingen is, werken mensen met plezier en goesting. Een eenduidige definitie geven is nogal moeilijk: wat in de ene sector werkbaar is, hoeft dat niet te zijn in een andere sector. Ook tussen bedrijven onderling kunnen er grote verschillen zijn. In het algemeen kan je spreken van een aantal parameters zoals werkdruk, emotionele belasting van het werk, veiligheid & gezondheid, en autonomie & ondersteuning, die uiteindelijk een effect hebben op vier aspecten van werkbaarheid: werkplezier, werkstress, leermogelijkheden en privé-werk balans.

Het verbeteren van die vier aspecten in de onderneming gebeurt op verschillende plaatsen en manieren. De werkbaarheid kan worden verbeterd door bijvoorbeeld een andere manier van leidinggeven toe te passen, bepaalde processen en procedures te verbeteren, onuitgesproken conflicten uit te klaren, doorgroeimogelijkheden in de onderneming bloot te leggen…

Kortom: een hele matrix aan mogelijke oorzaken en gevolgen waardoor je als ondernemer of als organisatie al snel niet meer door het kluwen geraakt en dus ofwel niets doet of enkel oppervlakkig aan de slag gaat. Nochtans is werkbaar werk aan je werknemers bieden énorm belangrijk. Werknemers die zich goed voelen, blijven de organisatie langer trouw, zijn minder ziek en hebben bovendien een hogere productiviteit. Daarnaast is het ook voor jou plezanter om in een positieve sfeer te werken.

Hoe kan je dat kluwen dan ontwarren? Daar helpt Re-Mind je samen met de Vlaamse overheid mee. In een recente oproep werd ons gevraagd om bedrijven te helpen met het in kaart brengen van de werkbaarheid en om hen te ondersteunen bij hoe ze eventuele werkpunten kunnen aanpakken. Hiervoor heeft de Vlaamse overheid extra ondersteuningsmaatregelen voorzien voor alle ondernemingen via de werkbaarheidscheques. Concreet komt het er op neer dat jij slechts 40% van de kosten zal dragen en de overheid de overige 60% op zich neemt.

Wil je ook iets doen aan de werkbaarheid van je onderneming? Schiet dan snel uit de startblokken want deze extra middelen zijn nog beschikbaar tot en met 6 december! De cheques aanvragen kan via vlaanderen.be/werkbaarheidscheques. Heb je een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op en wij gaan samen met jou aan de slag voor een werkbare omgeving.  Bij vragen contacteer matthias@re-mind.be of bel naar 056 29 80 70.